Transinnovation Camp toteutui Kalajoella

Transinnovation Camp toteutui Kalajoella

Keskipiste-Leader ja Rieska-Leader ovat käynnistäneet Transinnovation for Youth –projektin, jonka aikana järjestetään neljä kansainvälistä nuorisoleiriä. Ensimmäinen leiri toteutui Kalajoella, minne kokoontui lähes viikon ajaksi nuoria Suomesta, Latviasta, Unkarista ja Transilvaniasta (alue Romaniassa). Leirin aikana nuoret ideoivat maaseudulla toteutettavia yritysideoita ja viettivät aikaa yhdessä tutustuen toisiinsa ja eri maiden kulttuureihin.
 

Uutta näkemystä ryhmätyönä

Työskentelyn aluksi kartoitettiin oman asuinalueen ongelmia, tarpeita ja resursseja. Siltä pohjalta nuoret pohtivat, kuinka omaa asuinaluetta voisi kehittää ja luoda uusia työpaikkoja maaseudulle. Lukuisista ideoista valittiin neljä, joita lähdettiin ryhmätyönä työstämään eteenpäin.
 
Jokaisessa ryhmässä oli nuoria kaikista osallistujamaista. Ryhmien ohjaajina toimivat Unkarista Pécsin yliopistosta saapuneet opettajat. Lisäksi työskentelyä seurasi neljä suomalaista mentoria, jotka kommentoivat, esittivät visaisia kysymyksiä työryhmille ja tsemppasivat ongelmatilanteissa.
 
 

Lopputuloksena toteuttamiskelpoisia liikeideoita

Settinetin nuorisotiedottaja kävi tutustumassa yritysideoihin, jotka esiteltiin viikon päätteeksi Tapion Tuvalla Kalajoella. Lopputuloksista pystyi päättelemään, että viikon aikana oli tehty paljon työtä ja myös vietetty hauskoja hetkiä. Jokaisen neljän ryhmän ideat olivat erilaiset, niiden esittely sujui kaikilta hienosti englannin kielellä ja yleisön esittämiin kysymyksiin nuoret vastasivat asiantuntevasti.
 
Ensimmäinen esitelty yritysidea oli Cosy Cottage, toimintakeskus vanhuksille ja lapsille. Nuoret eri maista olivat nähneet, että on paljon yksinäisiä vanhuksia, jotka kaipaavat aktiviteettejä. Samaan aikaan on paljon lapsia, jotka tarvitsevat hoitajia ja vanhempien ihmisten läsnäoloa. Cosy Cottagessa vanhukset ja lapset saavat toisistaan seuraa, esimerkiksi silloin jos lasten vanhemmat haluavat käydä omissa harrastuksissa.
 
Seuraavassa esittelyssä oli ideoitu uusi tuote kanifarmille. Yksi ryhmän jäsenistä asui itse kanifarmilla ja hänellä olikin asiasta paljon asiantuntemusta. Ideoitu tuote oli valmisruoka lapsille, pieni purkillinen terveellisiä kaninlihapalleroita, jotka ovat heti valmiita syötäväksi. Tuotteen tuotantokulut oli laskettu huolellisesti ja myös myynnistä saatava tuotto oli arvioitu.
 
Ehkä mielikuvituksekkain idea oli Transilvanian suloinen salaisuus (Sweet Secret of Transylvania). Nuoret olivat ideoineet uudenlaisen tavan myydä transilvanialaisia tuotteita ja palveluita verkkokaupassa. Päästäkseen tilaamaan, täytyi opetella salakieli. Ja kun sen oppi, oli mukana salaseurassa. Kukapa meistä ei haluaisi ratkaista Transilvanian salaisuuden!
 
Viimeinen ryhmä esitteli tuotantolaitoksen, jossa ruuantähteistä valmistettiin uusia mitä erilaisempia tuotteita. Laitos toimisi vanhassa koulurakennuksessa, missä voisi myös opiskella ekologisia asioita.
 

Tulevat leirit

Lisää ideoita kehitellään tulevilla leireillä Unkarissa (touko-/kesäkuu 2016), Latviassa ja Transylvaniassa. Leireillä nuoret oppivat lisää yrittäjyydestä, kartuttavat kielitaitoa ja saavat mahdollisuuden tutustua muiden maiden nuoriin. Lisäksi osallistumisesta myönnetään "Youth pass" todistus.
 
Leireille voivat hakea mukaan kaikki Ylivieskan, Alavieskan, Kalajoen, Merijärven, Oulaisten, Sievin ja Kannuksen 16-30-vuotiaat nuoret. Settinetti suositteleekin rohkeasti hakemaan mukaan, leirit ovat usein ikimuistoisia kokemuksia, missä saa paljon uusia kansainvälisiä ystäviä. Matkojen, majoituksen ja ruokailujen kulut korvataan eli reissu on osallistujille ilmainen.
 

Miten mukaan?

Hae mukaan lähettämällä motivaatiokirjeen osoitteeseen rita.kovacs@rieskaleader.fi
Osanottajien toivotaan innostuvan näkemään maaseudun mahdollisuudet. Toivomme sinun olevan yrittäjähenkinen, englanninkielentaitoinen ja ennen kaikkea innostunut oppimaan uutta!
 
 
 
TransInnovation for Youth -hanke on Erasmus+ Youth in Action -ohjelmasta rahoitettu hanke, joka toteutetaan 2015-2017.
 
Lisätietoja hankkeesta ja leireistä:
KV-koordinaattori Rita Kovács
puh. 044 761 8300
rita.kovacs@rieskaleader.fi
RIESKA -LEADER RY
PL 84 (Smarthouse, Vierimaantie 5)
84101 YLIVIESKA
toimisto(at)rieskaleader.fi

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa