Ensimmäinen oma koti

Muutto ensimmäistä kertaa yksin asumaan on suuri harppaus itsenäisyyteen, muutti sitten kilometrin tai tuhannen kilometrin päähän. Itsenäisyys tuo mukanaan vapautta, mutta myös vastuuta: itsestään ja asunnosta on pidettävä huolta ja vuokratkin tulee maksaa ajallaan.

 

Aivan ensimmäiseksi on hyvä tehdä laskelmia ja mahdollisuuksien mukaan säästää rahaa muuttoa ja itsenäisen elämän alkua varten. Pelkkä vuokra ei ole ainoa menoerä asumisessa, sillä vesi, sähkö ja netti jäävät yleensä myös vuokralaisen maksettavaksi. Asuntoon muutettaessa ensimmäisen vuokran yhteydessä tulee usein maksettavaksi vakuus, joka palautetaan, kun asunnosta muutetaan pois, mikäli kaikki vuokrat on hoidettu ja asunto ei ole vaurioitunut niin, että sitä tarvitsee remontoida. Vakuus on yleensä 1-2 kk:n vuokraa vastaava summa. Joissakintapauksissa vuokranantaja saattaa vaatia kotivakuutuksen hankkimista. Oman lovensa lompakkoon syövät myös tavaroiden kuljetus ja hankinnat, joita ensimmäiseen kotiin tulee tehdä. Oman kodin perustaminen ei kuitenkaan ole lompakon paksuudesta vaan järkevistä valinnoista kiinni. Tiukassa tilanteessa voi hakea apua eri tahoilta.


Kun muuttopäätös on tehty, täytyy seuraavaksi löytää oikeanlainen asunto. Asumismuotoja on monenlaisia. Jos yksin asuminen jännittää, voi harkita kimppakämppää kaverin kanssa, soluasuntoa tai vaikkapa kommuuniasumista. Jaetun asunnon hyvä puoli on se, että monet maksut puolittuvat, ongelmatilanteissa ei ole yksin ja samanhenkisen kaverin kanssa voi tehdä asioita yhdessä. Yhteisasuminen kuitenkin edellyttää muiden asukkaiden huomioimista ja sopeutumista yhteisiin sääntöihin esimerkiksi siivoamisen suhteen. Jos taas on muuttamassa yhteen tyttö- tai poikakaverin kanssa, on hyvä selvittää kuinka avoliitossa asuminen vaikuttaa esimerkiksi Kelan tukiin. Niin säästyy ikäviltä yllätyksiltä.

 

Vuokra-asuntojen kohdalla erityisesti loppukesästä ja syksyllä koulujen alkamisen aikoihin asunnoista on kova kysyntä. Jos olet muuttamassa esimerkiksi opiskelemaan toiseen kaupunkiin, kannattaa asunnon haku aloittaa heti opiskelupaikan varmistuttua. Ulkopaikkakuntalaiset ovat usein jonon kärkipäässä opiskelija-asuntojen suhteen. On hyvä varautua kuitenkin myös siihen, että voi joutua asumaan jonkin aikaa vähän vaatimattomammissa olosuhteissa, mutta opintojen alettua voi jatkaa sopivamman asunnon etsimistä.


Asunnon löydyttyä edessä on vuokrasopimuksen solmiminen ja muuttoon liittyvät järjestelyt. Vuokranantaja voi olla joko yksityishenkilö tai jokin yhtiö. Kaikki asunnon omistajat kuuluvat taloyhtiöön. Taloyhtiö hoitaa talon yhteisiä asioita kuten esim. putkiremontteja ja laatii järjestyssäännöt, joihin on hyvä tutustua heti muuttaessa. Sen lisäksi on isännöitsijä, joka mm. ylläpitää rekisteriä siitä, ketä talossa asuu. Muutosta tuleekin aina ilmoittaa isännöitsijälle. Tukihakemukset Kelalle on hyvä laittaa vireille heti kun vuokrasopimus on tehty, koska käsittely saattaa kestää jonkin aikaa. Kaiken tämän lisäksi on tehtävä muuttoilmoitus maistraattiin ja osoitteenmuutosilmoitus postiin.

 

Sitten vain muuttamaan! Muuttaminen on usein melko työlästä, kun täytyy pakata ja kuljettaa tavarat melko nopealla aikataululla. Muuttoapua voi pyytää perheenjäseniltä tai kavereilta. Tarvittaessa voi vuokrata peräkärryn tai pakettiauton, tai palkata muuttofirman avuksi. Uuden kodin sisustaminen on kaikkein mukavin vaihe, ja kun kaikki tavarat ovat paikoillaan, on kiva kutsua kavereita kylään.

 

Linkki Omaan kotiin -oppaaseen  

 


(Lähde. Sisältölabra/Koordinaatti)


Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa