Kimpassa vai yksin? Vuokralle vai omaan asuntoon?

Asumisen vaihtoehdot ovat moninaiset. Vuokra-asumisen vaihtoehtona on asunnon omistaminen tai esimerkiksi osaomistaminen. Vuokra-asujillekin on olemassa erilaisia asumisvaihtoehtoja.

 

Soluasunnossa vuokralaisella on käytössään yleensä yksi oma lukittava huone. Keittiö ja kylpyhuone ovat yhteiset. Solussa asuvien määrä vaihtelee kahdesta jopa kymmeneen. Solun vuokra on yleensä edullinen ja jokaisella asukkaalla on oma vuokrasopimus. Itse ei yleensä voi vaikuttaa siihen, kenen kanssa asunnon jakaa.

 

Kimppakämpän jakavat yleensä kaverukset tai muut toisiinsa luottavat henkilöt. Tällöin asunto voi olla esimerkiksi tavallinen kaksio tai kolmio, jossa makuuhuoneet on jaettu asujien kesken ja muu asunto on yhteistä tilaa. Vuokranantajaa voi pyytää tekemään asukkaille erilliset vuokrasopimukset. Muussa tapauksessa yksi asukkaista tekee vuokrasopimuksen ja ottaa muut alivuokralaisiksi.
Alivuokrausta koskeva laki. 

 

Kommuuni tarkoittaa yhteisöllistä asumista, jonka säännöt ja muodot ovat vaihtelevat. Kommuunin voi muodostaa kaveriporukka, saman ideologian jakavat tai esimerkiksi samoja asioita harrastavat henkilöt. Usein kommuunit ovat omakotitaloja. Yhteisöllisestä asumisesta puhutaan, kun muodostetaan useampien asuntojen yhteinen pihapiiri tai kylä jonkin ideologian pohjalta. Facebookista löytyy ryhmiä, joissa kommuuni- ja yhteisöasumista suunnittelevat etsivät kaltaisiaan. Esimerkiksi tämä.

 

Mikäli tarvitsee asuntoa vain tilapäisesti, esimerkiksi toisella paikkakunnalla olevan kesätyön ajaksi, voi harkita alivuokralaisuutta. Varsinkin opiskelijoiden asunnot saattavat olla tyhjillään kesäisin. Niitä kannattaa etsiä esimerkiksi oppilaitosten ilmoitustauluilta ja osoitteesta asuntohelppi.fi, mikäli etsii asuntoa Etelä-Suomen isoista kaupungeista. Työn perässä muutaessa kannattaa kysyä myös työnantajalta vinkkejä asunnon etsimiseen.

 

Omistusasuntoa kannattaa harkita, mikäli pääomaa asunnon ostoon on riittävästi. Pankit lainaavat rahaa asunnon ostoa varten, mutta koko asunnon hintaa ei yleensä kuitenkaan voi rahoittaa lainalla. Ennen asuntoesittelyjä kannattaakin vierailla pankissa kysymässä mahdollisuuksia lainan saantiin ja suuruuteen. Nuorille on olemassa asuntosäästö- ja tukijärjestelmä ASP. Se on tarkoitettu 18-30-vuotiaille ensiasunnon ostoa harkitseville. Tietoa ja ohjeita asunnon ostamiseen täältä.

 

Vaihtoehto asunnon ostamiselle on asumisoikeusasunto. Tällöin asunnon hinnasta maksetaan aluksi 15-30 prosenttia, jonka jälkeen maksetaan käyttövastiketta, joka on asunnon vuokra. Asumisoikeusasunto on turvallinen, sillä asunnossa voi viipyä niin pitkään kuin haluaa ilman pelkoa vuokraisännän asumiseen vaikuttavista päätöksistä.

 

Omaan asuntoon voi päästä kiinni myös osaomistuksen kautta. Tällöin asukas maksaa aluksi vain osan asunnon hinnasta ja omistaa näin ollen asunnon vain osittain. Suurin osa asunnon omistuksesta jää asunnon rakennuttajalle. Asukas asuu aluksi vuokralla ja asunnon voi lunastaa omaksi myöhemmin.

 

Lisää tietoa löydät Omaan kotiin -oppaasta  

 

 

 

 


(Lähde. Sisältölabra/Koordinaatti)

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa