Ihmissuhteet 

Ihmissuhteet ovat elämän kantava voima. Jokaisella olisi hyvä olla ainakin yksi luotettava ihminen, jolle voi puhua. Paras kaveri, sisko tai vaikka isoäiti on tärkeä voimavara. Myös silloin, kun ongelmat painavat mieltä ja masentaa.
Tärkeimmät ihmissuhteet ovat perheenjäsenten kesken. Vaikka välit eivät aina olisi kunnossa, perhesuhteet kestävät joka tapauksessa läpi elämän. 
 
Parisuhde on myös tärkeä osa elämää, sen pohjalta usein syntyykin uusi perhe sitten kuin sen aika on. Seurustelua ei kuitenkaan kannata koskaan aloittaa vain siksi, että kaikki muutkin tuntuvat seurustelevan. Kun seurustelun aika koittaa, on tärkeää edetä omaa rauhallista tahtia. Seksielämää ei pidä aloittaa vain siksi, että toinen niin haluaa. Tasapainoisessa suhteessa päätökset tehdään yhdessä ja ne tuntuvat molemmista hyviltä.

Kun itsetunto on kunnossa, on paremmat lähtökohdat solmia niin kaveri- kuin seurustelusuhteitakin. Hyvä itsetunto auttaa myös silloin, kun suhde päättyy tai siinä on ongelmia. Hyvää itsetuntoa voi rakentaa esimerkiksi tekemällä sellaisia asioita, joista tykkää ja joissa on hyvä. Kaikki sellainen, mikä saa ihmisen tuntemaan itsensä tärkeäksi ja onnistuneeksi, parantaa itsetuntoa.

Kaikki eivät voi olla sydänystäviä, eikä tarvikaan. On kuitenkin tärkeä tulla erilaistenkin ihmisten kanssa toimeen, muuten elämä voi käydä tosi vaikeaksi.

Lue lisää ihmissuhteista täältä.

Ihmissuhteissa tulee usien myös riitoja ja erimielisyyksiä. Se on aivan luonnollista, koska jokaisella ihmisellä on oma tahto ja oma ajatusmaailma eivätkä ne aina osu yksiin muiden kanssa. On tärkeä oppia kuuntelemaan toista ihmistä ja ymmärtämään asioita hänen kannaltaan. Erilaislta ihmisiltä voi oppia uusia asioita. Mutta on tärkeä oppia myös määrittelemään omat rajat: mitä minä voin hyväksyä ja mitä en. Eri ihmisillä ne rajat ovat erilaiset.

Kaikki ihmiset kokevat negatiivisia tunteita: vihaisuutta, kateutta, inhoa, ärsytystä, suuttumusta, pettymystä, surua, raivoa, mustasukkaisuutta... Etenkin silloin, jos kokee, että on tullut kohdelluksi väärin. Kaikesta huolimatta niille tunteille ei saisi antaa liikaa valtaa ja tilaa omassa elämässä tai ihmissuhteissa. Olisi tärkeää, että voisi jutella jollekin ihmiselle negatiivisista tunteista. Puhuminen oikeasti auttaa. Tunteiden ääneen sanominen auttaa. Ajatuksissa vellovat tunteet ovat hahmottomia ja aiheuttavat mieleen kaaosta, jos niitä ei jollain tavalla pura ulos. Myös jokin fyysinen tekeminen voi auttaa tunteiden purkamiseen, esimerkiksi lenkkeily tai punttisali. Tai jokin luova tekeminen. Jotkut purkavat tunteita musiikkiin tai kirjoittamiseen.

Täältä Opetushallituksen opintomateriaalista löytyy lisää tietoa tunteista ja siitä, miten niitä voi hallita.

Kun pystyy elämään harmoniassa omien tunteiden kanssa, voi kokea onnistumista myös ihmissuhteissa. Se parantaa itsetuntoa ja tasapainottaa elämää.

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa