Mitä kiusaaminen on?

Kiusaaminen on vastenmielistä ja turhaa.

Kiusaaminen liittyy ihmisten väliseen vuorovaikutukseen. Siksi on hankala täysin yksiselitteisesti määritellä, mikä toiminta on kiusaamista ja mikä ei. Ilkeilevä tyyli voi olla opittu tapa kommunikoida tai kyseessä voi olla erimielisyys ja riita, johon ei saada aikaiseksi sovintoa. Kiusaamisen ja riidan erottaa kuitenkin siitä, että kiusaaminen on toistuvaa ja tahallista loukkaavaa toimintaa, joka kohdistuu puolustuskyvyttömään henkilöön. Kiusattu ei useinkaan provosoi tilannetta, hän on vain oma itsensä.

Välttämättä kiusaaja itse ei aina edes huomaa kiusaavansa, suhteet muihin ihmisiin vain muodostuvat manipuloivaksi tai alistavaksi ja muut myötäilevät vahingollista toimintaa. Aina tarkoitus ei alun perin ole paha, mutta jokin vitsiksi tarkoitettu asia loukkaa toista ihmistä ja silloin ollaan kiusaamisen kynnyksellä. Miten toimin seuraavaksi?

Kiusaamisen vastakohta on kunnioitus. Ja pyrkimys yhteistyöhön.

Jotta tulee ihmisten kanssa toimeen ja pärjää elämässä, täytyy oppia toimimaan ryhmässä tasa-arvoisesti muiden kanssa. Täytyy hyväksyä se, että ihmisiä on monenlaisia, joidenkin ominaisuudet tai tavat voivat tuntua ärsyttäviltä. Jos huomaa, että joku ihminen aiheuttaa itsessä jotain negatiivisia tuntemuksia, se on vain ajatus omassa päässä. Toinen ihminen ei ole vastuussa siitä, mitä minä ajattelen ja tunnen. Osa aikuistumista on se, että opettelee käsittelemään kaikenlaiset muihin ihmisiin ja tapahtumiin kohdistuvat tunteet ilman, että muut joutuvat omien negatiivisten tunteiden kohteeksi.

Kiusaamista voi ilmetä missä ja milloin tahansa, kun on useampi kuin yksi ihminen paikalla.

Kiusaaminen ilmenee fyysisinä tai henkisinä loukkauksina. Kiusaaminen on kaikkea sitä, millä joku ryhmän jäsen saadaan tuntemaan olonsa ulkopuoliseksi tai huonommaksi kuin muut. Kiusaaminen tuhoaa koko ryhmän yhteispelin, se luo epävarmuuden ja pelon ilmapiirin kaikille niillekin, jotka eivät ole kiusaamisen kohteena. Siksi kenenkään ei tule hyväksyä kiusaamista vaan siihen tulee aina puuttua. Usein sellaiset ihmiset saavat ihailua, jotka puolustavat kiusattua. Kuinka voin auttaa?

Kiusaamisaiheisia videoita netissä:
Mintun tarina
Ulkopuolelle jäämisestä
Uskoviin kohdistuvat asenteet
Vahingonilo


Olenko minä kiusaaja?

Kun koulukaverisi loukkaantui pilastasi, miten toimit? Pyysitkö anteeksi vai sivuutitko koko asian? Syntyikö tilanteesta uusi vitsi? Kerroitko muille luokkakaverisi asioita ja arvostelitko hänen tekemisiään? Jaoitko jonkun kuvan, mitä kaverisi häpesi? Tuntuuko sinusta useinkin, että jotkut ihmiset ovat jotenkin ärsyttäviä tai typeriä? 
 
Jos muut nauravat nokkelille jutuillesi, jotka kohdistuvat koulukavereihin, se ei välttämättä tarkoita sitä, että he olisivat samaa mieltä kanssasi tai pitäisivät sinua hyvänä tyyppinä. Todennäköisesti he pelkäävät sinua. Häijyydellä on vaikea ansaita muiden ihmisten luottamusta ja muut tuskin ovat sinulle rehellisiä. Kannattaakin miettiä, millaisia ystävyyssuhteita haluat.

Toisten ihmisten kunnioitus ei ole nöyrtymistä, se on tasa-arvoa.
Rohkea ihminen asettuu tarvittaessa heikomman puolelle ja arvostaa erilaisuutta itsessään ja muissa.
Vahva ihminen pyrkii ratkaisemaan ongelmia, ei kaivamaan niitä esiin.
Helpoin tapa tuntea itsensä tärkeäksi on se, että auttaa muita.

1. Huomioi, miten toimit ihmisten kanssa. Huomaa, jos olet ilkeä.
2. Lopeta toimimasta ilkeästi 
3. Opettele uudenlaisia toimintatapoja. Kokeile tehdä jollekulle jotain mukavaa, huomaat, että siitä tulee hyvä olo sinulle itsellesi.
4. Jos sinusta tuntuu, ettet itse pysty vaikuttamaan käytökseesi, jos koet toistuvasti epäonnistuvasi asioissa, juttele opettajalle, kuraattorille tai psykologille.

 

Kiusataanko minua?

Ei enää. Päätä niin. Puhu siitä. Vanhempiesi olisi hyvä tietää asiasta ensimmäisenä ja aina paras jos he kuulevat asioista suoraan sinulta. Koita lisäksi löytää joku ulkopuolinen tukihenkilö, joka kuuntelee ja ottaa asiasi hoitaakseen. Se voi olla opo tai kuraattori tai joku muu aikuinen ystävä. Jos joku tarjoaa apua, ota se vastaan. Sinun tunteesi ovat tärkeitä.

Tämä KivaKoulu-sivusto on suunnattu vanhemmille, löydätte sieltä tietoa ja hyviä neuvoja.
Tukea kiusatulle täältä

Hyväksy se, että et välttämättä pysty hoitamaan asiaa yksin, koska kiusaamisessa ei ole kyse vain sinusta. Pitkään jatkunut kiusaaminen voi vaikuttaa niin paljon koko ryhmän toimintaan ja ihmisten välisiin suhteisiin, että tilanteen korjaamiseen tarvitaan apua. 

Koulussa opettajat ovat aikuisina ryhmän johtajina osaltaan vastuussa oppilaiden hyvinvoinnista ja yhteisön toimivuudesta. Heidän velvollisuutensa on tehdä asialle jotain. Jos opettaja ei välitä tai jos et tule hänen kanssaan toimeen, puhu jollekin muulle koulunhenkilökunnasta tai etsi tukihenkilö koulun ulkopuolelta. 

Työpaikalla puhu asiasta aina seuraavalle ylemmälle taholle tai ota yhteyttä työterveydenhoitoon, työsuojeluhallintoon tai ammattiliittoon.

Kiusaamiseen voi liittyä uhkailua ja sen takia puhuminen siitä voi tuntua pelottavalta. Kiusaaja on kuitenkin vain ihminen, hänen tekemisiinsä voidaan vaikuttaa, jos asiaan puututaan. 

Toisinaan kiusaaminen voi olla myös rikosasia, voit kysyä poliisilta neuvoja. Rikoksia ovat mm. pahoinpitely, vahingonteko, kunnianloukkaus, laiton uhkaus, (Huom. Laki24-sivuilla mainostettu puhelinpalvelu on maksullinen) Tietoa netissä tapahtuvista kiusaamisrikoksista löydät täältä. Usein poliisin yhteydenotto riittää lopettamaan kiusaamisen. Vakavissa tapauksissa tekijälle voidaan määrätä lähestymiskielto. Jos koet fyysistä väkivaltaa, ota heti yhteyttä rehtoriin, ylimpään esimieheen tai suoraan paikkakuntasi poliisiin. 

Jos et tiedä ketään, joka kuuntelisi ja ymmärtäisi, ota yhteyttä tänne Settinettiin vaikkapa keskustelupalstan välityksellä tai suoraan sähköpostilla nuorisotiedotus@settinetti.fi. Täältä saat aina tukea ja etsimme oikeat ihmiset auttamaan sinua. 


Tässä lista ohjeita ylipäätään elämän varalle:
- Älä koskaan salaile tai peittele jonkun ilkeää tai väkivaltaista käytöstä
- Älä anna toisten ihmisten sanomien tai tekemien asioiden vaikuttaa siihen, mitä ajattelet itsestäsi. Sinä tunnet itsesi paremmin kuin kukaan muu.
- Vaikka olisit erilainen kuin muut, olet silti ansainnut kunnioittavaa kohtelua. Kiusaaminen ei ole sinun syysi.
- Etsi ympärillesi ihmisiä, jotka arvostavat sinua. He tukevat sinua kaikessa, mitä teet. Silloin on helpompi kestää negatiivisiakin tilanteita.
- Tee asioita, joilla voit auttaa muita. Se saa sinut tuntemaan itsesi hyväksi ihmiseksi.
- Älä menetä toivoa. Nuoruus on mónille raskasta ja ahdistavaa aikaa, moni asia helpottuu iän myötä.
- Jos olet menettänyt toivosi, hae apua. Monet ihmiset kokevat elämässään tilanteita, jolloin tuntuu, ettei enää mitään ole tehtävissä. Kun on uupunut, voi tuntua helpoimmalta vain alistua kohtaloonsa. Mutta uupumus menee ajan mittaan ohi. Monet menestyneet ihmiset ovat jossain vaiheessa käyneet pohjalla.Minua on kiusattu, kuinka pääsen siitä yli?


Vältä joutumista huonoon seuraan, tiedät kyllä mitä se on. Älä välttele hyvää seuraa, tunnistat kyllä senkin.

Anna itsellesi aikaa toipua. Kiusaaminen on traumatisoiva kokemus, joka tuhoaa ihmisen itsetuntoa ja minäkuvaa eivätkä sellaiset asiat korjaannu hetkessä. Mutta ne on mahdollista korjata. Voit alkaa rakentaa elämääsi pikkuhiljaa uudestaan. Kun rakennat itsesi pala kerrallaan miettien kuka oikeasti olet, mitä ajattelet, mistä pidät, mitä hyväksyt ja mitä et, huomaat, että sinusta kasvaakin vahva ja itsenäinen.

Älä häpeä itseäsi ja kokemuksiasi. Koeta etsiä pikkuhiljaa tie ulos kuorestasi. Tulet huomaamaan, että monet ihmiset pitävät sinusta.

Tukeudu niihin ystäviin, ketä rinnallasi on. Etsi uusia samanhenkisiä ystäviä vaikkapa harrastusten tai muun toiminnan parista. Tee asioita, mistä pidät ja missä olet hyvä. Sillä tavalla saat itsetuntoasi rakennettua 

Joku päivä huomaat ajattelevasi:
Olen tässä! Teen asioita mistä pidän! Opin koko ajan lisää! Olen ihan hyvä tyyppi eikä millään tapahtuneella ole enää mitään väliä!

Se päivä on vaivan arvoinen.

<3

Lähteenä käytetty tekstissä olevien linkkien lisäksi:
http://stopbullyingnow.com/advice-for-youth/

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa