"Sitähän se kaikki on, rakkautta rakkautta vaan..."

- Dave Lindholm

Ihastuminen

"Hui, se katsoi mua! Näytinköhän ihan pöljältä... Apua nyt se tulee tänne! Mitä mä sanon sille..."

Ihastumisen kohde voi olla kuka vaan. Myös jotain esiintyvää artistia kohtaan voi kokea suuria tunteita. Ihastumisen tunne syntyy mielikuvista ja haaveista, siihen ei liity mitään arkielämän rajoitteita. Ihastuksen kohde on aina täydellinen ja ainutlaatuinen. Jotkut ihastukset jäävät vain ihastuksiksi ja laimenevat ajan mittaan. Joistain kehittyy romansseja, parisuhteita ja toisinaan lopulta jopa uusi perhe, mikäli olosuhteet ovat otolliset.
 
"Voi ei, se menikin juttelemaan tuolle toiselle..."
 
Jos ihastus jää yksipuoliseksi, pettymyksen tunne voi olla valtava. Kaveripiirissä saattaa käydä jopa niin, että ihastuksen kohde alkaakin seurustella jonkun kaverisi kanssa. Sen näkeminen tuntuu todella pahalta, mutta asialle ei vaan mahda mitään. Ikävät tunteet on pakko rämpiä läpi ja ajan mittaan asioista pääsee yli. Jonain päivänä kohtaat jonkun vielä kiinnostavamman tyypin, jonka mielestä juuri sinä olet ihana, ei kaverisi. 
 
"Ei se tulee sittenkin tänne, mä punastun, voi ei miten noloa..."
 
 
Ihastus voi nostaa esiin myös epävarmuuden tunnetta ja jännitystä. "Olenkohan tarpeeksi hyvännäköinen ja kiinnostava... entä jos hän onkin ihastunuyt johonkin toiseen..." Voi tuntua hankalalta lähestyä ihastuksen kohdetta. Kannattaa muistaa, että kaikki ihmiset tietävät, miltä ihastuminen tuntuu, siinä ei ole mitään noloa. Ujostelu ja punastelu voi olla ihastuksen kohteen mielestä vain söpöä. Torjutuksi tulemisen pelko voi kuitenkin toisinaan tehdä lähestymisestä todella vaikeaa. Kannattaakin edetä pikkuhiljaa. Voit aloittaa niin, että hymyilet ja moikkaat. Sano jotain pientä ohimennen, herätä keskustelua arkipäivän asioista. Netti on myös hyvä paikka keskustelun avaamiseen. Niin voit tutustua pikkuhiljaa ja huomata vastaako ihastuksen kohde ollenkaan tunteisiisi.
 
Jos tunteesi eivät saa vastakaikua, se ei tarkoita sitä, että sinussa olisi jotain vikaa. On usein hyvin vaikea määritellä, miksi ihmiset ihastuvat toisiinsa... Puhutaan siitä, että "kemiat kohtaavat". Useinkaan ihastumisella ei ole tekemistä ulkonäön tai muiden ulkoisten ominaisuuksien kanssa. Joskus ihmisillä on elämässään tilanne, että on niin paljon muuta tekemistä, ettei ole aikaa tai mielenkiintoa tutustua uuteen ihmiseen. Voi myös olla, että mielen päällä on yhä joku toinen ihminen, ehkä entinen suhde tai jokin muu ihmissuhde, jolloin ei pysty kiinnostumaan uudesta ihmisestä vaikka haluaisikin. Uuteen ihmiseen tutustuminen vaatii aina kaikin puolin otollisia olosuhteita.

 

Seurustelu

Nuoret seurustelevat ensimmäisen kerran hyvin eri-ikäisinä. Tutkimusten mukaan yhdeksäsluokkalaisista tytöistä vajaa neljäsosa seurustelee vakituisesti, ja pojista vajaa viidesosa. Jos kaveripiirissä siis seurustellaan, se ei tarkoita, että kaikki muutkin seurustelevat. Seurustelusta ei kannata kokea minkäänlaista painetta. jokaisen ihmisen elämä noudattaa omaa aikatauluaan, asiat tapahtuvat silloin kun niiden aika on. Seurusteluun kannattaa ryhtyä vain silloin, kun oikeasti tuntuu siltä, että haluaa viettää toisen ihmisen kanssa enemmän aikaa. Jos seurustelun aikana huomaa esimerkiksi kaipaavansa huomiota muilta ihmisiltä, kannattaa miettiä onko todella valmis sitoutumaan siihen ihmiseen, jonka kanssa on. Pettäminen varsinkin on aina viheliäistä. Koskaan ei pidä ryhtyä mihinkään suhteeseen vain todistaakseen itselleen tai muille jotain, niin voi tulla vain loukanneeksi muiden tunteita.
 
Seurustelussa on kyse hellyydestä, välittämisestä ja luottamuksesta. Toiselle ihmiselle paljastetaan intiimejäkin asioita itsestä. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse paljastaa, jokaisella on oikeus myös yksityisyyteen. 
 
Seurustelussa tulee eteen kysymyksiä esimerkiksi ajankäytön suhteen. Aikaa täytyy jakaa kumppanille, kavereille ja omille harrastuksille.  Jotkut haluavat olla tiiviimmin tekemississä, jotkut kaipaavat enemmän myös omaa aikaa. Mustasukkaisuuttakin voi kokea, kun oikein kovasti tykkää jostain ihmisestä. Sille ei saisi antaa liikaa valtaa, se voi tuhota hyvänkin suhteen. Mustasukkaisuus liittyy usein omiin epävarmuudentunteisiin ja pelkoihin, mutta joskus myös toisen käyttäytyminen voi herättää ikäviä tunteita. Kaikista näistä asioista olisi hyvä puhua kumppanin kanssa ja sopia pelisäännöt.
 
Seurustelussa on tärkeää se, että kumpikin kunnioittaa toista. Mitä se sitten tarkoittaa? Se ei ole ihan samaa kuin ihailu. Eikä se tarkoita ihan sitäkään, että aina tekisi juuri niin kuin toinen haluaa. Enemmänkin se on sitä, että kuuntelee toista, ei väheksy hänen tunteitaan, toiveitaan tai mielipiteitään. Jos kumppanille on tärkeää esimerkiksi se, että muistat häntä syntymäpäivänä, on kunnioittavaa häntä kohtaan laitta puhelimeen muistutus sen päivän kohdalle ja järjestää jokin pieni yllätys. Kunnioitusta voi osoittaa eri tavoin arjen tilanteissa. Esimerkiksi kiittämällä ja tarjoamalla apua arjen askareissa.
 
Lue lisää rakkaudesta ja seurustelusta
Nyyti
Väestöliiton nuorten sivut
Rakastuminen

 

Riidat

Väistämättä parisuhteessa tulee myös riitoja, koska ihmisten toiveet ja ajatukset eivät aina kohtaa. Ongelmien ilmetessä ei kannata suin päin syyttää toista kaikesta. Ihmissuhteessa ja kaikissa riidoissa on aina kaksi osapuolta. Näkemykset saattavat poiketa toisistaan paljonkin. Taustalla voi olla asioita, joita ei ehkä itse itsessään ja omassa käytöksessään huomaa, tai joita toinen ihminen ei tiedosta vaan tekee tarkoittamatta pahaa. Riidat saa selvitettyä parhaiten niin, että keskustelee rauhassa, kertoo omista tunteistaan, kuuntelee myös toista ja yhdessä pyrkii keksimään ratkaisuja kuinka asiat toimisivat paremmin.

Jotkut suhteet kestävät pidempään kuin toiset. Sanotaan, että usein seurustelusuhteessa kaksi ensimmäistä vuotta on "alkuhuumaa", jonka jälkeen arjen haasteet alkavat vaikuttaa suhteeseen enemmän. Mutta tietenkään elämä ei aina noudata mitään tilastollisia aikatauluja. Joskus käy niin, että yhteiselosta ei tule mitään vaikka kuinka haluaisi. Ehkä tulee jotain ongelmia ulkopuolelta tai ehkä arvomaailmalliset erimielisyydet käyvät ylitsepääsemättömiksi. SIlloin on edessä ero.

 

Rajojen vetäminen

Toisinaan voi olla vaikea tietää, mikä on "normaalia" ja mikä ei. Milloin tulisi erota ja kannattaako vielä jatkaa suhdetta. Näihin kysymyksiin ei ole yhtä oikeaa vastausta, vaan jokaisen täytyy itse määritellä omat rajansa. Parisuhteessa joutuu aina antamaan joissain asioissa periksi ja tekemään kompromisseja, mutta silti ei tulisi alistua kaltoinkohteluun. Ihmisillä on erilaisa temperamenttejä. Jotkut ovat onnellisia suhteessa, jossa tunteet räiskyvät puolin toisin. Joissain suhteissa tasapaino löytyy siten, että toinen on dominoivampi ja toinen myötäilevämpi ja molemmat ovat tyytyväisiä. Ei ole olemassa yhtä oikeaa ratkaisua siihen, kuinka toimiva suhde rakentuu. Pitkissä suhteissa on myös vaikeita vaiheita, jolloin olo voi tuntua hyvinkin hankalalta, mutta kriisin mentyä voi rakkaus leimahtaa uudestaan.
 
Jos sinusta tuntuu, että sinua painostetaan tekemään asioita, joista et pidä tai jos tekemisiäsi kontrolloidaan, jos joudut suhteessasi kaltoin kohdelluksi tai alistetuksi, olisi hyvä puhua siitä jollekulle. Sillä tavalla pystyt työstämään asiaa ja voit selkeämmin miettiä omia rajojasi. 
 
Oikeus määrätä omasta fyysisestä koskemattomuudesta on sääntö, johon ei ole poikkeusta. Väkivalta suhteessa on aina merkki siitä, että asiat eivät ole niin kuin pitäisi. Väkivalta ei kuulu mihinkään ihmissuhteisiin koskaan. 
 
Omat rajani on nuorille naisille suunnattu tietopaketti ja keskustelupaikka seurustelusta, omista rajoista ja väkivallan tunnistamisesta.
 
 
 

Eroaminen

Joskus eroaminen voi tuntua vapauttavalta, mutta usein erotilanteet ovat raastavia. Etenkin, jos toinen osapuoli olisi vielä halunnut jatkaa. Eron seurauksena elämänilo saattaa kadota joksikin aikaa kokonaan. Voi tuntua siltä, ettei enää koskaan voi tavata ketään vastaavaa. Ja se onkin totta, toista samanlaista ihmistä tuskin osuu kohdalle. Mutta kun aikaa kuluu, asioista pääsee yli. Jonain päivänä huomaa kiinnostuvansa jostain uudesta ihmisestä, jolla onkin aivan erilaisia hienoja piirteitä.
 
Eron käsittely vie toisinaan enemmän, joskus vähemmän aikaa. Voi joutua käymään läpi monenlaisia tunteita. Surua, helpotusta, epätoivoa, ikävää, rakkautta, vihaa, mustasukkaisuutta... Se voi olla aika ajoin hyvin raskasta. Erolle kannattaa antaa aikaa, ettei suin päin syöksy uuteen suhteeseen, muuten käsittelemättömät tunteet saattavat pulpahtaa esiin uuden ihmisen kanssa. Erosta toipuessa kannattaa viettää aikaa kavereiden kanssa ja tehdä sellaisia asiiota, joista tykkää. Kannattaa myös miettiä, mitkä asiat suhteessa menivät pieleen. Mitä olisi itse voinut tehdä paremmin, mitä olisi toivonut toiselta ihmiseltä. Niin tutustuu samalla itseensä ja jonain päivänä voi aloittaa uuden suhteen montaa kokemusta viisaampana.
 
Sydänsurujen anatomia - kuinka ero vaikuttaa ihmisen mieleen?

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa