Suhteet aikuisiin

Aikuiset eivät ymmärrä, eivätkä he tiedä, millaista on olla nuori? Opettaja ei käsitä, että läksyjä on liikaa, kun harrastuksetkin vievät aikaa? Joskus tuntuu, että aikuiset tekevät nuoren elämästä hankalaa ihan kiusallaan. Eikö vain voisi tehdä asioita kuten itse haluaa?

Koulussa opettaja on joukon johtaja. Johtajalla on aina vastuu koko ryhmästä ja vastuu on erityisen suuri, jos kyse on alaikäisistä oppilaista. Opettajat toimivat tiettyjen sääntöjen ja suunnitelmien mukaan, jotka on luotu, jotta kouluelämä sujuisi mahdollisimman mutkattomasti. Jos jotkin asiat koulunkäynnissä turhauttavat sinua, jos sinulla on ongelmia suoriutua tehtävistä tai jos koet oppitunnit jotenkin ahdistavana, paras keino lähestyä asiaa on se, että juttelee opettajan kanssa. Mielen osoittaminen luokkahuoneessa ei useinkaan johda muuhun kuin siihen, että asiat menevät entistä hankalammaksi.

Oma perhe on tärkeä ja perhesuhteet kestävät läpi koko elämän. Vanhemmat, sisarukset ja isovanhemmat muodostavat perustan, jonka pohjalta maailmalle ponnistetaan. Heidän tehtävänsä on antaa rakkautta, suojaa ja tukea, jotta kotiin olisi aina hyvä tulla. Perheitä on kuitenkin erilaisia ja aina kotiin meneminen ei tunnu mukavalta tai turvalliselta. Tällöin koko perhe voi tarvita apua. Kriiseistä on mahdollista selvitä.

Jokaisella nuorella olisi hyvä olla ainakin yksi aikuinen, jolle voi turvallisesti kertoa huoliaan. Se voi olla joku perhepiiristä, mutta aivan yhtä hyvin sellaisen voi löytää kodin ulkopuoleltakin. Mukava ja luotettava naapuri tai vaikka parhaan kaverin äiti saattaa muodostua henkilöksi, jolta mieltä askarruttavia asioita voi kysyä ja joka osaa antaa neuvoja. Jollekin oma isovanhempi on se tärkein henkilö, kun on huolia jaettavana.

Jos lähipiiristä ei löydy aikuista, jolta neuvoja voisi saada, on mahdollista puhua kouluterveydenhoitajalle, opinto-ohjaajalle tai kuraattorille. Heidän velvollisuutensa on auttaa ja olla tukena. Myös nuorisotyöntekijöiden ja opettajien kanssa voi jutella, kaikilla heillä on vaitiolovelvollisuus, jos puhut henkilökohtaisista asioistasi. Myös tänne Settinetin keskustelupalstalle voi kirjoitella pienistä ja suurista murheista. 

Nuoruuteen ja itsenäistymiseen kuuluu se, että haluaisi päättää kaikista omista asioista itse. Normaali kapinahenki kuuluukin asiaan, mutta sen ei pidä antaa päästä valloilleen. Omat mielipiteet saa ja tuleekin esittää, mutta ilman huutoa ja ovien paiskontaa. Aikuiset kyllä kuuntelevat asiasi, jos osaat esittää sen perustellusti ja rauhallisesti. Jos heidän mielensä ei muutu, vaikka osaisit hyvinkin perustella näkökantasi, yritä kuunnella myös heidän perustelunsa ja hyväksyä ne. Joskus vanhemmat tarvitsevat hieman aikaa sopeutuakseen siihen, että pieni tyttö tai poika onkin jo kasvanut isoksi ja aloittelee omaa itsenäistä elämää. Kannattaa pitää keskusteluyhteys yllä ja koittaa neuvottelemalla päästä yhteisymmärrykseen. Vanhemmat ovat kuitenkin tärkein tukesi ja turvasi, kun eteesi tulee ongelmatilanteita ja vastoinkäymisiä.

Rajojen asettaminen osoittaa, että vanhemmat välittävät. He haluavat tietää, missä milloinkin kuljet ja kenen kanssa. Vaikka se tuntuisi turhalta kyttäämiseltä ja asioihin puuttumiselta, se on silti merkki rakkaudesta. Kyse on sinun turvallisuudestasi. Juuri sinä olet heille tärkeä.

Mannerheimin lastensuojeluliiton Kuka perheessä päättää? -lista on suunnattu vanhemmille, mutta se voi hieman selventää sitä, minkälaisia asiiota vanhemmat miettivät, kun perheen sääntöjä laaditaan.

***

Jos kotona on ongelmia, sinun ei tarvitse kokea syyllisyyttä eikä häpeää siitä, vaan voit rohkeasti hakea tukea itsellesi. On paras puhua ongelmista ensin vaikkapa terveydenhoitajalle tai kuraattorille, he osaavat ohjata asiassa eteen päin. Löydät lisää tietoa myös Nuortennetistä.

Jos kotonasi on väkivaltaa, tilanteeseen tulee hakea apua heti. Sinun ei tarvitse suojella väkivaltaista vanhempaa, hän on itse vastuussa teoistaan. Väkivallan käyttöä ei oikeuta mikään teko.

Hätätilanteessa soita aina hätänumeroon 112 ja pyydä poliisi paikalle.  
Nettiturvakodista löydät tietoa ja tukea
Ensi- ja turvakotien liitto auttaa vaikeuksissa olevia lapsia ja perheitä.
Voit kääntyä myös Mannerheimin lastensuojeluliiton puoleen. Löydät sieltä mm. Mantelichatin ja auttavan puhelimen. 
 
Jos joku lähestyy sinua häiritsevästi tai tekee jotain seksuaalisuuteen liittyviä tekoja, jotka eivät tunnu sinusta hyvältä, puhu asiasta heti jollekulle luotettavalle aikuiselle. Nuorten exit on palvelu netissä, josta löydät tietoa ja apua.

 

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa