Viha ja väkivalta

On eri asia olla vihainen tai vihata. 
 
Ihminen tulee vihaiseksi, jos joku tekee jotain inhottavaa tai tapahtuu jotain kauheaa. Esimerkiksi läheisen ihmisen kuolema voi aiheuttaa vihaisen olon. Viha on yksi ihmisen perustunteista.
 
Tunne - Ajatus - Teko
 
On hyvä huomata, että ne ovat kolme eri asiaa. Viha on tunne. Vihaisena voi tulla ajatus, että haluaisi tehdä tai sanoa jotain pahaa. Sen jälkeen pahan teon voi joko tehdä tai jättää tekemättä. Pahan sanan voi sanoa tai olla hiljaa. Se on aina oma valinta. Ja sen valinnan tekemistä kannattaa harjoitella, vaikka oppimisessa menisi aikaa.
 
Tunteet ja ajatukset ovat ihmisen yksityisomaisuutta, niihin on jokaisella oikeus. Teot eivät ole ihmisen yksityisomaisuutta, koska ne vaikuttavat muihin ihmisiin. 
 
MINÄ VIHAAN SINUA! - Tai ehkä kuitenkin olen vain sinulle vihainen. Olenkohan sittenkään vihainen juuri sinulle vai onko kyse jostain ihan muusta ihmisestä tai asiasta, joka painaa mieltä? Olenko oikeastaan edes vihainen vai ennemminki pettynyt? Loukkaantunut? Surullinen? Väsynyt? Ärsyyntynyt? Peloissani? On hyvä opetella tunnistamaan eri tunteita, silloin niitä on helpompi käsitellä ja löytää vastaus hankalaan tilanteseen ja helpotus tuskalliseen oloon.
 
Vaikeat tilanteet on hyvä selvittää puhumalla. Tunteista syntyvää paineentunnetta voi purkaa puhumalla. Hermostuttavassa tilanteessa voi sanoa, että "Nyt olen todella vihainen ja minun täytyy mennä johonkin rauhoittumaan." Jos vihan tunne on aivan ylivoimainen käsitellä, voi hyppiä, takoa maata tai hakata nyrkkeilysäkkiä. Voi karjua ja kiroilla. Kirosanat on keksitty sitä varten, että niiden avulla voi purkaa negatiivisia tunteita silloin, kun todella tuntuu, että kuppi kaatuu nurin. Ja kiroilu oikeasti toimii - ainakin jos ei muulloin kiroile. Puhuminen ylipäätään on hyvin tehokas tapa purkaa tunteiden aiheuttamaa painetta ulos.

 

Väkivalta

Väkivaltaa on monenlaista. Se voi kohdistua itseen tai toiseen ihmiseen. Se voi ilmetä fyysisenä tai henkisenä tai seksuaalisena.
 
Väkivallan käyttäminen ei kuulu mihinkään ihmissuhteisiin tai ihmisten väliseen kanssakäymiseen, se on aina häiriötila. Kukaan tuskin haluaakaan olla väkivaltainen, koska se vaikeuttaa elämää huomattavasti ja aiheuttaa ahdistusta. Mutta elämässä voi tulla eteen tilanteita, jolloin raskaiden tunteiden, asioiden tai tilanteiden käsittely tuntuu ylivoimaiselta. Omat ajatukset tai teot saattavat säikäyttää. Silloin on tärkeä löytää jostain tukea ja apua vaikeiden asioiden ratkaisuun, jotta väkivalta ei saa sijaa elämässä.
 
On tärkeä muistaa, että yksi lyönti voi tappaa, vaikkei tarkoitus olisi. Tosielämässä niin myös käy aina toisinaan.
 
Jos kotonasi on väkivaltaa, tilanteeseen tulee hakea apua heti. Sinun ei tarvitse suojella väkivaltaista vanhempaa, hän on itse vastuussa teoistaan. Väkivallan käyttöä ei oikeuta mikään teko. 
 
Hätätilanteessa soita aina hätänumeroon 112 ja pyydä poliisi paikalle.  
Nettiturvakodista
 löydät tietoa ja tukea
Ensi- ja turvakotien liitto auttaa vaikeuksissa olevia lapsia ja perheitä.
Voit kääntyä myös Mannerheimin lastensuojeluliiton puoleen. Löydät sieltä mm. Mantelichatin ja auttavan puhelimen. 

Mitä väkivalta on?
 
Tietoa perheväkivallasta
 
Parisuhdeväkivallasta
 
Rikosuhripäivystys apua uhreille ja silminnäkijöille

Muuta apua palveluiden yhteystietoja

Apua väkivaltaiseen käytökseen Jos olet käyttäytynyt väkivaltaisesti, älä anna itsellesi käydä huonosti vaan hae apua. Voit ottaa yhteyttä myös terveyskeskukseen tai mielenterveystoimistoon. Vaikka tekosi hävettäisi sinua paljon, älä murehdi asiaa yksin.

 

Väkivallan seuraukset

Väkivaltaa kokeneet ihmiset saavat monenlaisia stressioireita:
ylivirittyneisyys, levottomuus, ahdistuneisuus, syyllisyys, häpeä, pelko, viha, ärtyneisyys, mukautuminen, aloitekyvyttömyys, tunteiden katoaminen, turtuminen, muistin pirstaloituminen, arvottomuuden tunne, tyhjyyden tunne
 
Väkivallan näkeminen vaikuttaa ihmiseen myös ja siitä tyypillisesti seuraa:
perusturvallisuuden järkkyminen, epäluottamus, ylivireys, pelkotilat, häpeä, avuttomuus, pettymys, viha, painajaiset, todellisuus hämärtyy, psyykkisen kasvun ja kehityksen vaarantuminen, näennäinen tyyneys, vaikeneminen
 
Väkivallan tekijän taustalla voi olla kaikkia edellisenkaltaisia oireita. Jokainen väkivallanteko hajottaa ihmisitä lisää ja aiheuttaa:
itsehalveksuntaa, syyllisyyden tunteita, häpeää, ahdistuneisuutta, pelkoa, päihderiippuvuutta,
 
Tilanteista, joissa kokee tai näkee väkivaltaa, ovat aina traumaattisia ja niistä voi seurata post-traumaattinen stressireaktio. Siihen on mahdollista saada apua.

Jos olet kokenut henkistä tai fyysistä väkivaltaa perheessäsi, koulussasi tai missä tahansa muualla, hakeudu puhumaan tapahtuneista asioista jonkun ammattilaisen kanssa. Voit myös kirjoittaa tänne Settinetin keskustelupalstalle. Tärkeintä on, että et jää asian kanssa yksin. 
 
 
 
 
Lähteenä linkkien lisäksi:
http://www.kuopionkriisikeskus.fi/16

 

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa