Entä jos ystäviä ei ole...

Miksi muilla on kavereita, mutta minulla ei? Olenko muita huonompi tai pukeudunko väärin? Miksi pahimmalla kiusaajalla on noin paljon kavereita? Pitäisikö minunkin muuttua sellaiseksi? Tällaiset kysymykset voivat pyöriä yksinäisen mielessä, kun kaikilla tuntuu olevan seuraa, mutta itsellä ei. 

Monet ihmiset kokevat yksinäisyyttä jossain elämänvaiheessa. Joskus se on ohimenevää, mutta joskus yksinäisyys voi muodostua pitkäaikaiseksi olotilaksi, joka ahdistaa. Jotkut kokevat yksinäisyyttä enemmän, jotkut vähemmän. Yksinäisyyden tunne ei aina ole kiinni siitä, onko ympärillä ihmisiä vai ei. Jos läheisyys ja hyväksytyksi tulemisen tunne puuttuu, yksinäisyyttä voi kokea joukossakin. 

Yksin oleminen on eri asia kuin yksinäisyys. Yksin ollessaan voi keskittyä itseensä ja omiin ajatuksiin ja tekemisiin. On ihan hyvä osata olla myös yksin, tutustua itseensä ja omiin ajatuksiinsa ja tunteisiinsa. Jos täytää kaiken aikansa jollain hulinalla, ei ehkä ollenkaan huomaa, mitä itselle kuuluu ja miltä mitkäkin asiat tuntuvat.

Elämme yksinpärjäämisen kulttuurissa, missä joutuu kilpailemaan muiden kanssa monista asioista, Opiskelupaikoista, työpaikoista, menestymisestä... Kuitenkin me kaikki tarvitsemme toisiamme. Ilman muita ihmisiä kukaan meistä ei ole yhtään mitään.

Jos tuntuu, ettei kavereita ei ole eikä kenellekään voi puhua, on syytä miettiä, miten tilannetta voisi korjata. Uusi harrastus, lemmikkieläin tai vaikkapa vapaaehtoistyö voivat olla keinoja lievittää yksinäisyyttä. Usein yhteisen tekemisen myötä löytää kavereita, joilla on samanlaisia mielenkiinnonkohteita ja joiden joukossa on helppo olla. Yleensä paljon kavereita onkin juuri niillä, jotka harrastavat paljon ja ovat monessa mukana. Kunnissa toimii myös erilaisia nuorten vertaisryhmiä, joihin on helppo mennä mukaan. Tietoja niistä voi kysellä esimerkiksi nuorisotyöntekijältä.

Miten löydän ystäviä?
SPR:n ystävätoiminta

Myös netissä olevat palvelut auttavat, löydät niitä täältä. Netistä löytää foorumeita, missä voi kohdata ihmisiä, joilla on samankaltaisia ajatuksia ja kokemuksia. Anonyymisti voi olla helpompi kertoa yksinäisyydestä. Saatat yllättyä kuinka monilla on aivan vastaavanlaisia kokemuksia. Nettimaailman takia ei kuitenkaan pidä unohtaa ihan oikeaa maailmaa ikkunan takana. Virtuaalikaverit eivät voi olla mukana kaikkialla.

Kun uskaltaa puhua tunteistaan ja ajatuksistaan, voi huomata, että ystävä saattaa löytyä yllättävän läheltäkin. 

Muista, että olet yhtä arvokas kuin muutkin. Jokainen näyttää ja kuulostaa erilaiselta ja jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, myös sinulla. Vaikka olisi minkälainen, jokaisesta meistä joku tykkää.

<3

 

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa