Nuori ja päihteet

Jokaisen meistä täytyy itse ratkaista oma suhtautumisensa eri päihteisiin, se ei ole iästä kiinni. Monet valitsevat kokonaan päihteettömän elämän, jotkut käyttävät kohtuudella, mutta joillekin päihteet muodostuvat hyvin keskeiseksi osaksi elämää.
 
Jokainen meistä näkee lähipiirissään tai tuttavissaan monenlaista päihteidenkäyttöä. Jotkut suhtautuvat kaikkiin päihteisiin hyvin kielteisesti, jotkut taas päin vastoin retostelevat kännäämisellä tai puhuvat jonkun huumeen laillistamisen puolesta. Se voi herättää monenlaisia kysymyksiä, että kuinka asioihin oikeasti pitäisi suhtautua. Ovatko huumeet vaarallisia vai eivät?
 
Jokaisen on se itse päätettävä se, mitä tekee, mitä kokeilee, mihin lähtee mukaan ja miten suhtautuu muiden tekemisiin. Siksi lainsäätäjät ovat määränneet ikärajan myös laillisille päihteille. Jotta päätöstä ei tarvisi tehdä liian nuorena vaan asiaa ehtisi miettiä rauhassa eri näkökulmista. Päihteet myös vaikuttavat nuoren ihmisen terveyteen. Lue Alkon sivuilta, miksi alkoholi ei sovi alaikäisille.
 
Paljon hyvää tietoa eri päihdeaineista ja niiden käyttämisestä löydät Nuortenlinkistä. Lue myös asiantuntijoiden artikkelit, saat niistä näkökulmaa omaan ajatteluun.
Tietoa huumeista myös YAD:n sivuilta.
Käry-lehdestä voit lukea lisää tupakoinnista
Tässä videossa nuoret järjestävät kotibileitä. 
 
Pelaa Mobihubu-peliä teemoina rikos, tupakka, alkoholi, huumeet, pelitaito
Epeli llä voit testata tietämystäsi eri päihteistä

Yleispätevä sääntö on se, että teki miten tahansa, pyrkii tekemään sen turvallisesti niin, ettei itselle tai muille aiheudu mitään vahinkoa tai pahaa mieltä. Jotkut tekevätkin päihdekokeiluja jo alaikäisenä. Monelle se voi olla hankala tilanne. Kieltäytyminen voi tuntua hankalalta, mutta toisaalta ei ole varma haluaako oikeasti edes kokeilla. Se tuntuu ehkä pakolliselta, kun muutkin tekevät niin, mutta kuitenkaan ei tiedä onko se välttämättä hyvä juttu, millainen olo siitä tulee, mitä sitten tapahtuu, entä jos jää kiinni... aine maistuukin kummalliselta, pitääkö esittää tykkäävänsä siitä?
 
Aina silloin, jos ei jostain asiasta ole täysin varma, se kannattaa jättää tekemättä. Hyvät kaverit ymmärtävät kyllä päätöksesi. Jos sinusta tuntuu, että kaverit painostavat kokeilemaan, pidä pintasi. Hyväksyntää voi saada monilla muillakin keinoilla, ja kaikkien hyväksyntää ei tarvitsekaan saada, ainakaan jos se edellyttää sitä, että joutuu tekemään jotain, mitä ei halua.
 
Tosiasia on se, että kaikki päihteet ovat terveydelle haitallisia ja väärin käytettynä jopa hengenvaarallisia. RIskit kasvavat, mitä enemmän kyseistä päihdettä käyttää. Krapulainen olo on vieroitusoire, eli merkki siitä, että elintoiminnot ovat menneet sekaisin ja elimistön täytyy palautua.
 
Mikä tahansa päihde myös aiheuttaa riippuvuuden, jos sen käytöstä tulee tapa. Eri aineet ovat eri tavalla addiktoivia, joihinkin jää koukkuun nopeammin kuin toisiin. On paljon tapauksia, että harmittomalta vaikuttanut hauskanpito kavereiden kanssa on suistanut ihmisen pahaan jamaan, kun sitä ei ole lopettanut ajoissa. Kaikille ei kuitenkaan riippuvuutta synny, vaan heistä tulee kohtuukäyttäjiä. Joku huomaa kerran kokeiltuaan, ettei tykkää koko jutusta. Jotkut ihmiset kokevat tarvitsevansa päihdettä enemmän kuin toiset, esimerkiksi yksinäisyyden helpottamiseen, itsetunnon ja rohkeuden kohotukseen tai muuten vaan kaipaavat jännitystä elämäänsä. Jotkut hukuttavat murheitaan päihteisiin.
 
Kaikki päihteet vaikuttavat mielenterveyteen huonolla tavalla, vaikka vaikutus tuntuukin alkuun positiiviselta. Päihteet sekoittavat aivojen mielialaa säätelevää toimintaa, seurauksena voi olla masennusta ja ahdistusta. joidenkin päihteiden käyttö voi joillain laukaista myös psykoosin tai skitsofrenian. Liiallinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa deliriumia eli juoppohulluutta, jolloin ihminen on hyvin harhainen ja mahdollisesti vaaraksi itselleen tai muille. Jotkut ovat sitä mieltä, että kannabis on vaaraton huume, mutta senkin käyttö vaikuttaa aivoihin aivan kuin muutkin päihteet. Pitkään kannabista käyttäneet eivät välttämättä itse huomaa itsessään mitään erikoista ja siksi pitävät huumetta vaarattomana. Muut ihmiset taas saattavat olla sitä mieltä, että pilvenpolttelija on vainoharhainen, arvaamaton, pelottava tai hidasälyinen.
 
Jotkut ihmiset ovat herkempiä kuin toiset. Jotkut voivat juoda alkoholiakin enemmän kuin toiset eivätkä silti päihdy niin paljon. Siksi jokaisen tuleekin itse määritellä oma tahtinsa ja omat rajansa. Päihteitä kokeillessa täytyy aina tutkailla omaa oloa ja lopettaa nauttiminen, jos alkaa tuntua siltä, että on sekava tai huono olo. Yksi alkoholin käytön vaaroista nuorilla on se, että päihtymys kiihdyttää himoa juoda lisää ja lisää, jolloin alkoholimyrkytyksen, tapaturmien ja rikoksen uhriksi joutumisen vaara on suuri.
 
Jotkut tuntuvat ajattelevan, että päihtyneenä voi tehdä yhtä sun toista typerää, eikä se ole niin vakavaa sitten. Humala ei kuitenkaan ole mikään tekosyy sille, että käyttäytyy idioottimaisesti. Esimerkiksi oikeudessa mikään tuomio ei lievene sillä perusteella, että alkoholilla oli osuutta asiaan. Tosiasia on se, että vaikka olisi humalassa, silti voi ja täytyy vaikuttaa omaan käytökseensä. Myös humalainen tekee valintoja ja päätöksiä sen suhteen, miten toimii tilanteissa. Ja humala on aina tila, johon ihminen itse on hankkiutunut. Silloin hänellä on myös käytöksestään vastuu.
 
Alkoholi kuitenkin voimistaa tunteita, lisää impulsiivisuutta ja vähentää estoja, sen takia riskit kasvavat ja itsekontrolli on vaikeampaa. Etenkin loppuillasta verensokeri usein laskee ja väsymys painaa, mikä voi aiheuttaa pahantuulisuutta ja johtaa riitatilanteisiin ja arvaamattomaan käytökseen. Riskejä voi vähentää syömällä ja lepäämällä hyvin ennen juhlimista ja pitämällä huolen siitä, ettei juo liikaa. On myös hyvä juoda alkoholiannosten rinnalla vettä. Jos huomaat käyttäytyväsi alkoholin vaikutuksen alaisena aivan toisin kuin muuten käyttäytyisit, olisi järkevää jutella asiasta vaikkapa terveydenhoitajalle tai psykologille.
 
 
 
* * *
 
Jos olet kiinnostunut käyttämään päihteitä, mieti mikä on se syy. Taitolaji.fi -sivustolla voit pohtia, miksi juot. Mieti esimerkiksi näitä kysymyksiä:

Mitä sellaista se sinulle antaa, mitä sinulta puuttuu?

Juotko siksi, että kokisit itsesi itsevarmemmaksi? Itsevarmus kehittyy sen myötä, että tekee asioita ja onnistuu niissä. Alkoholi synnyttää enemmänkin hälläväliolotilan, jota saattaa luulla itsevarmuudeksi. Samaan aikaan alkoholi vaikeuttaa muissa suorituksissa onnistumista.
 
Juotko siksi, että kaverit pitäisivät sinua rohkeana ja kokeneena? Mieti, voisitko saada arvostusta jollain toisella tavalla. Mieti omia esikuviasi, ihailetko itse heitä päihteidenkäytön takia vai jostain ihan muusta syystä. 
 
Tupakoitko siksi, että olet yksinäinen ja tupakointi lohduttaa murheissa? Mieti, voisitko sen sijaan löytää ihmisen, jonka kanssa jutella asioistasi.
 
Tunnetko itsesi itsenäisemmäksi, kun teet jotain kiellettyä? Entä jos osoittaisit rohkeuttasi vaikka puolustamalla heikompia.
 
Kaipaatko huomiota? Jos tuntuu, ettei vanhemmilla ole aikaa sinulle, kaveritkin ovat jotenkin etäisiä ja haluaisit tehdä jotain, että ihmiset näkisivät, että sinäkin olet täällä. Mieti mitä muuta voisit tehdä? Saisitko huomiota vaikka sillä, että halaisit äitiä yllättäen ja sanoisit, että sinulla on ikävä. Tai leivot kavereille piirakan. Tai lausut koulun käytävällä runon. Ihan mitä tahansa sellaista, mitä kukaan ei ehkä sinulta odota. Mukavat teot tulevat aina huomatuksi. Hassut jutut on hauskempia selvin päin.
 
Kaipaatko jännitystä? Mieti, voisitko keksiä jonkin harrastukseen, jossa voit kokea tiukkoja tilanteita ja huippuhetkiä.

Oletko ahdistunut tai vihainen? Monenlaiset tapahtumat elämässä voivat aiheuttaa negatiivisia tunteita ja olotiloja. Niiden käsittelyyn voi kuitenkin keksiä monenlaisia ratkaisuja. Jos et tykkää yhteiskunnasta, etsi ihmisiä, jotka ajattelevat samoin ja ala aktivistiksi. Jos sinua on kohdeltu väärin, koita löytää muita saman kohtalon kokeneita. Miettikää yhdessä miten voisitte selvitä. Pura vihaisuus johonkin tekemiseen. Vihan tunteen voi kanavoida eteen päin vieväksi voimaksi.
 
Oletko masentunut? Joskus voi olla vaikea sanoa, mikä on huonosti, mutta silti tuntuu huonolta. Sellaisessa tilanteessa keskustelu jonkun ulkopuolisen kanssa usein auttaa. Mutta päihteiden käyttö kannattaa jättää odottamaan iloisempia aikoja.
 
Oletko iloinen ja haluat vain nauttia elämästä ja nuoruudesta? Mieti, miten teet päihteenkäytöstä mahdollisimman turvallista. Älä aseta itseäsi millekään vaaralle alttiiksi ja muista huolehtia myös kavereista. Ole tarkkana, ettei muu elämä häiriinny päihteiden käytön takia. Lopeta silloin, kun on vielä kivaa. Jos juhliminen tuntuu raskaalta, lopeta joksikin aikaa kokonaan.
 
Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa