Lainsäädäntöä 

Päihteet jaotellaan laittomiin huumeisiin ja laillisiin, joita ovat alkoholi ja nikotiini. Laillisuus ei tee päihteestä vaaratonta, sillä myös tupakkatuotteisiin ja alkoholiin voi kehittyä vakava riippuvuus. Siksi niiden käyttöön on määrätty 18 vuoden ikäraja.
 
Nikotiini on laillinen päihde. Jos olet alle 18-vuotias, et saa pitää hallussasi mitään tupakkatuotteita. Tupakointia on rajoitettu voimakkaasti lainsäädännöllä ja säännöt tiukkenevat koko ajan. Tähän kieltoon on olemassa järkevät perusteet. 

Alkoholi on laillinen päihde, jonka vähittäismyynnissä on ikärajat. 18 vuotta täyttänyt saa ostaa alle 22 % juomia kuten olutta, siideriä ja viiniä. Yli 22 % alkoholijuomia, kuten viinoja, brandyä, viskiä ja likööriä saa ostaa täytettyään 20 vuotta.Kaikkien alkoholijuomien hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta, ja vahvojen juomien hallussapito alle 20-vuotiailta. Ravintolassa ja anniskelualueella kaikkien alkoholijuomien ikäraja on 18 vuotta.
 
Jos olet täysi-ikäinen ja välität alkoholia alaikäiselle, syyllistyt rikokseen. Moottoriajoneuvon kuljettaminen on kielletty, kun veren alkoholipitoisuus ylittää 0,5 promillea. Älä harkitse ajoneuvon kuljettamista alhaisemmillakaan promilleilla, koska alkoholi heikentää ajattelua ja reaktionopeutta.  
 
Huumausainerikoksena pidetään mm. huumausaineen valmistusta, viljelyä, maahantuontia, myymistä, välittämistä, luovuttamista ja käyttämistä. Muuntohuumeiksi sanotaan sellaisia uusia huumeita, joita ei ole vielä luokiteltu laittomiksi. Ne ovat usein laittomia huumeita vaarallisempia ja aiheuttavat kuolemantapauksia, koska niiden käytöstä ei ole paljoa kokemusta.
 
Huumausainelaki
Alkoholilaki

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa