Nikotiiniriippuvuus

Päihteistä yleisin riippuvuuden aihauttaja on tupakka. Sosiaalinen paine tupakoinnin aloittamiseen voi olla kova, jos lähi- tai kaveripiirissä on tarjolla tupakkaa. Sauhuttelu voi olla yhteenkuuluvuutta lisäävää ja silloin siihen liittyy sosiaalisia tarpeita. Toisaalta tupakoimalla voi saavuttaa sellaisen olon, että on itsenäinen ja vähät välittää vanhempien ja opettajien sanomisista. Riippuvuus ei kuitenkaan tee kenestäkään itsenäistä, päinvastoin.
 
Tupakassa riippuvuutta aiheuttava aine on nikotiini, joka imeytyy verenkiertoon ja kulkeutuu aivoihin sekunneissa. Aluksi se kiihdyttää aivojen toimintaa ja voi tuntua nautinnolliselta, siitä tulee vähäksi aikaa hyvä olo. Tupakointi kuitenkin vaikuttaa mielialan säätelyyn aivoissa ja sen käyttö aiheuttaa hermostuneisuutta ja ahdistusta, joka lievenee tupakoimalla. Siksi syntyy vaikutelma, että tupakointi parantaa oloa, vaikka tosiasiassa se itse synnyttää sen huonon olon.
 
Tupakkaan kehittyy myös toleranssi, sen nauttiminen ei enää riippuvuuden synnyttyä aiheuta kutkuttelevaa mielihyvää. Se vain palauttaa normaalin olon ja keskittymiskyvyn. Juuri siksi on turha alkaa käyttämään tupakkaa, siinä hävittää vain rahansa saamatta oikeastaan mitään.
 
Jos tupakoit säännöllisesti, elimistösi on jatkuvassa myrkytystilassa, mistä seuraa erilaisia oireita, mm. nukahtamis- ja univaikeudet, ruokahalun heikkeneminen, närästys ja vatsaoireet, väsymys, jalkojen ja käsien palelu, verenpaineen ja pulssin kohoaminen, suonenvedot, hengenahdistus... Tupakointi voi lisätä myös vitamiinien puutosta, kun verenkierto kuljettaa elimistöön häkää ravintoaineiden sijaan.
 
Tupakoinnista syntyy hajuhaittoja. Tupakansavu haisee, tumpit haisevat, tupakoitsija itse haisee – yllättävän pahalle, sitä kun ei itse tupakoitsija haista. Haju voi pysyä hengityksessä jopa pari päivää tupakoinnin jälkeen. Altistuminen tupakansavulle on myös terveydelle haitaksi, vaikkei itse polttaisikaan. Siksi tupakointi onkin kielletty monissa paikoissa eivätkä raittiit ihmiset mielellään ala suhteeseen tupakoitsijan kanssa.
 
Raskaana olevan äidin tupakointi on sikiölle erittäin haitallista. Raskaana ollessa ei saa tupakoida.
 
Suuri osa tupakoinnin aloittaneista haluaa lopettaa sen ennemmin tai myöhemmin ja kokee riippuvuuden ahdistavana ja nöyryyttävänä. Helpoiten nikotiiniriippuvuudelta välttyy, kun ei aloita tupakointia. Lopettaminen voi olla hankalaa eikä se aina onnistu ensimmäisellä yrityksellä. Mutta jos haluat tupakasta eroon, älä luovuta. 
 
Eroon tupakasta -sivustolta löydät tietoa.
Fressis.fi apua tupakoinnin ja nuuskankäytön lopettamiseen
Terveydenhoitaja voi myös auttaa ja ohjata tarvittaessa lääkäriin.
 
Kun olet päässyt aineesta eroon, et tarvitse sitä enää. Vierotusoireiden jälkeen elimistösi toiminta normalisoituu ja olet paljon pirteämpi ja terveempi ja mielialasi on prempi. 
 
Jos ystäväsi tai perheenjäsenesi tupakoi ja se ahdistaa sinua, ota asia puheeksi ja miettikää yhdessä mitä asialle voisi tehdä. Apua ja tukea saa terveyskeskuksesta. Läheisten tuki on tärkeää, jos päättää haluta tupakasta eroon. 
 
Lue lisää Käry-lehdestä

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa