Päihdeongelmat perheessä

Jos perheessäsi on päihteistä johtuvia ongelmia, älä jää murehtimaan tilannetta yksin.
 
Sinun ei tarvitse hävetä sitä, jos perheessäsi tapahtuu tai on tapahtunut omituisia asioita, kun vanhempasi käyttävät alkoholia. Kaikissa alkoholistiperheissä tapahtuu todella kummallisia ja pelottavia juttuja, joista perheenjäsenet kokevat suunnatonta häpeää. Mutta nimenomaan olisi tärkeä puhua niistä asioista jollekulle, vaikka ne ovatkin vaikeita ja usein iljettävältä tuntuvia asioita. Yksi tapa taistella läheisen alkoholismia vastaan on se, että ei piilottele sitä.
 
On tyypillistä, että alkoholistiperheessä kasvaneet tuntevat itsensä huonoiksi, arvottomiksi, epäonnistuneiksi, koska ovat joutuneet kohtaamaan liian vaikeita asioita liian pienenä ja läheiset ihmissuhteet ovat olleet ongelmallisia. Siksi on erityisen tärkeää löytää lähelle ihmisiä, joiden kanssa voi olla oma itsensä eikä tarvitse esittää mitään. Ja kannattaa kehittää omia taitoja ja tehdä paljon kaikkea sellaista, missä on hyvä.
 
Alkoholismi aiheuttaa läheisille myös paljon vihaa. Pidä huoli siitä, että pystyt jotenkin käsittelemään vihan. Keksi keinoja, miten voit purkaa huonoa oloa. Se voi olla musiikkia, urheilua, kirjoittamista, maalaamista... ihan mitä tahansa, mihin voit purkaa tunteita. Vihan tunteen voi kanavoida eteen päin vieväksi voimaksi. 
 
Varjomaailma on foorumi, josta löydät samoja asioita kokeneiden ihmisten blogikirjoituksia ja neuvoja asian käsittelyyn.
Alkoholistien aikuiset lapset on sivusto, josta löydät myös apua asian käsittelyyn.
Tukinet on Punaisen ristin palvelu, jossa voit keskustella.
 
Tarvit myös reaalielämässä tukea ja ympärillesi aikuisia, jotka voivat auttaa löytämään ratkaisuja, joilla elämääsi voisi helpottaa. Vanhempien alkoholismi voi jättää syvät haavat ihmiseen ja vaikeuttaa elämää monella tavalla. Puhu terveydenhoitajalle tai kuraattorille, tai kenelle tahansa turvalliselle aikuiselle.

Jos kotonasi on väkivaltaa, tilanteeseen tulee hakea apua heti. Sinun ei tarvitse suojella väkivaltaista vanhempaa, hän on itse vastuussa teoistaan. Väkivallan käyttöä ei oikeuta mikään teko.
 
Hätätilanteessa soita aina hätänumeroon 112 ja pyydä poliisi paikalle.  
Nettiturvakodista
löydät tietoa ja tukea
Ensi- ja turvakotien liitto auttaa vaikeuksissa olevia lapsia ja perheitä.
Voit kääntyä myös Mannerheimin lastensuojeluliiton puoleen. Löydät sieltä mm. Mantelichatin ja auttavan puhelimen. 
 
Kaikesta voi selvitä! Mahdottomaltakin tuntuvista asioista voi päästä yli ja elämään voi löytyä tasapaino.
 
<3

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa