Puhtaus on terveyttä ja kauneutta

 
Hygienialla tarkoitetaan omasta puhtaudesta huolehtimista. Puhdas ihminen on miellyttävämpää seuraa myös muille ja hyvä hygienia ylläpitää terveyttä. Itsestä huolehtiminen on jokapäiväistä toimintaa.
 
Hyviin peseytymistapoihin kuuluvat suun hyvinvoinnista huolehtiminen, säännöllinen peseytyminen ja ihosta huolehtiminen. Alentunut hygieniataso aiheuttaa esimerkiksi pahaa makua ja hajua suussa, häiritseviä hajuja vaatteissa ja iholla, kutinaa ja hiusten rasvoittumista tai hilseilyä.
 
Tärkeä tapa ylläpitää hygieniaa on käsien pesu vedellä ja saippualla. Kädet olisi hyvä pestä aina ulkoa tultaessa ja ennen syömistä. Paitsi puhtautta, tällä ylläpidetään myös terveyttä: pesemättömät kädet levittävät viruksia ja bakteereja ympäristöön. Joskus on tarpeen käyttää käsidesiä. Se on erityisen hyödyllinen silloin, kun olosuhteet eivät mahdollista käsien huolellista pesemistä. Esimerkiksi festareille kannattaa siis aina varata mukaan pieni pullo käsidesiä kaiken varalta.
 
Murrosiässä alkaa hikoiluttaa enemmän kuin ennen. Hiki voi kihahtaa pintaan paitsi liikuntatunnilla, myös vaikapa punastumisen myötä. Hikoilun määrä ja haju ovat yksilöllisiä ja niitä voidaan ehkäistä sopivilla deodoranteilla. Niitä levitetään tai suihkutetaan kainaloon peseytymisen jälkeen ennen vaatteiden pukemista. Tarjolla on valtava valikoima erilaisia deodorantteja aina hajuttomista allergikoille sopivista voimakkaan tuoksuisiin tuotteisiin. Muista myös vaihtaa sukat tarpeeksi usein.
 
Jos peseytymisestä ei huolehdita, hiki tarttuu myös vaatteisiin ja alkaa pikkuhiljaa haista. Vaatteiden ja vuodevaatteiden vaihto riittävän usein ehkäisee hajuja. Rankoissa jääkiekkotreeneissä käytetty paita ei ole enää seuraavana päivänä sopivaa päälle pantavaa kouluun.
 
Intiimihygienia tarkoittaa sukuelinten alueen puhtaudesta huolehtimista eli alapesua. Se on osa jokaista suihkukertaa ja tarvittaessa useamminkin. Pesuun riittää etenkin tytöillä pelkkä vesi, sillä saippua saattaa ärsyttää herkkiä limakalvoja.

 

Ohjeita ihonhoitoon

Murrosiän myötä myös iho muuttuu. Ennen niin siloinen iho alkaakin rasvoittua ja siihen saattaa tulla näppylöitä. Ihoa kannattaa opetella hoitamaan oikeilla aineilla. Vain harva onnistuu välttämään finnit kokonaan. Ihon kuntoon vaikuttavat elämäntavat, psyykkiset tekijät, uni, ruokavalio ja ihonhoito. Finnien hoidossa erityisen tärkeää on puhtaus. Nämä ohjeet sopivat sekä tytöille että pojille:
 
1. Pese kasvot aamuin illoin. Käytä puhdistusmaitoa ja kasvovettä. Älä käytä liian kuivattavia tuotteita, ne voivat vahingoittaa ihoa ja lisätä rasvan eritystä.
 
2. Voit koittaa kasvojen pesemistä tai huuhtelua jääkylmällä vedellä, etenkin aamulla. Se piristää pintaverenkiertoa, mikä tekee iholle todella hyvää. Huomaat muutoksen muutamassa päivässä.
 
3. Pesun jälkeen kosteuta tarpeen mukaan kosteusvoiteella. Silmien ympärille voi käyttää silmänympärysvoidetta, se ei turvota ohutta ihoa. Jos iho tuntuu kiristävältä, se tarkoittaa, että ihosi tarvitsee kosteutusta.

4. Tee kuorinta pari kertaa viikossa. Voit käyttää apuna kasvojen pesuun tarkoitettua sientä. Kuorinnan tarkoitus on poistaa kuollut ihosolukko ja siten se pitää ihon raikkaana.
 
5. Jos sinulla on allergioita tai muuta herkkyyttä, valitse hajustamattomia tuotteita. Myös edullisissa tuotemerkeissä on hyviä, ihonhoitoon ei tarvitse haaskata omaisuuksia.

 


 

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa