Murrosikä


 
Kukaan ei ole lapsi ikuisesti. Keho muuttuu, samoin ajatukset, harrastukset ja kiinnostuksen kohteet. Muutos voi olla odotettu ja jännittävä, mutta toisaalta se voi tuoda tullessaan hämmentäviä asioita. Jokainen kehittyy omaan tahtiinsa, eikä kehitystä voi jarruttaa tai nopeuttaa.
 
Löydät tarkempaa tietoa murrosikään liittyvistä muutoksista Väestöliiton sivuilta. Muista, että mitä todennäköisimmin kaikki, mitä sinulle tapahtuu ja mitä koet, on täysin normaalia. Sinusta on tulossa mies tai nainen. Se on hienoa! Ja jännittävää.
 
Murrosiässä haluaisi jo tehdä itsenäisemmin omia päätöksiä, minkä seurauksena helposti tulee riitaa vanhempien kanssa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että säännöt ovat tarpeelliset. Vanhemmillasi on vastuu ja huoli alaikäisestä lapsestaan, vaikka tämä olisi fiksu ja kypsäkin. On kuitenkin paljon asioita, joihin ei kannata liian nuorena heittäytyä omin päin ihan oman turvallisuudenkin kannalta. Kannattaa omalta osaltaan pyrkiä kaikissa tilanteissa säilyttämään keskusteluyhteys vanhempiin. He haluavat sinun parastasi - niinkuin sinäkin.
 
Usein murrosiässä aletaan myös pohtia enemmän omaa ja toisten ulkonäköä, kun seksuaalisuus puhkeaa ja seurusteluun liittyvät asiat mietityttävät. Kun katsele ympärillesi, huomaat, että jokainen on erilainen ja kaikilla on sekä hyvät puolensa että ongelmakohtansa. Ihmisten persoonallisia piirteitä ei kannata sen kummemmin noteerata eikä niistä varsinkaan saa huomautella toisille pilkkaamistarkoituksessa. Kaikista ei tarvitse tykätä, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen. Omasta peilistäkään ei katso joka aamu se maailman upein tyyppi, mutta keksi silti aina jotakin mukavaa sanottavaa myös itsestäsi. Hyvä itsetunto on kaiken a ja o, myös ihmissuhteissa. Ja se vahvistuu tekemällä asioita, joista pitää ja joissa onnistuu.

Murrosikään ajoittuu myös elämässä melkoisi ulkoisia muutoksia ja vastuun lisääntymistä, kun siirrytään pikkuhiljaa aikuisuuteen. Siirtyminen yläkouluun on monelle ensimmäinen isompi muutos. Yläkoulun jälkeen on edessä ammattikoulu, lukio tai muu opiskelu. Huomaat olevasi tilanteessa, että täytyy tehdä päätöksiä, joilla on vaikutusta pidemmälläkin tähtäimellä.  Samoihin aikaan saatat kokea ensirakkauden ja täysi-ikäistymisen mukanaan tuomat uudet asiat. Ehkä sydämesi särkyy, ja kaikki tuntuu ahdistavalta. Tai ehkä mokasit ja teit jotain hölmöä, mikä kaduttaa. Tulee väärinkäsityksiä ihmisten kanssa... Koet tuskaa maailman ongelmista... Se kaikki kuuluu nuoruuteen ja elämään ylipäätään.
 
Murrosikäisenä voi olla yhtäaikaisesti rohkea ja epävarma, vahva ja haavoittuva, sosiaalinen ja ujo. Tunteet voivat kuohahdella suuntaan ja toiseen. Toisilla se on vahvempi kuin toisilla. Murrosiässä opetellaan asioita ja niihin suhtautumista koko elämää varten. Kaikille tapahtuu ylilyöntejä ja virhearviointeja, niistä kannattaa ottaa opiksi.

Kannattaa hakea tietoa, tukea ja apua eri tilanteisiin, vaikkei olisi kyse isoistakaan asioista. Jokainen askarruttava asia on hyvä selvittää. Neuvoja saa vanhemmilta, opettajilta, opolta, koulukuraattorilta, terveydenhoitajalta - tai vaikkapa täältä Settinetin keskustelupalstalta.
 
Koeta välttää huonoja vaikutteita, tunnistat ne kyllä. Älä lähde mukaan ihan mihin tahansa. Vaikka olisi vaikeaakin, älä eristäydy, vaan etsi kaltaisiasi ihmisiä. Jos tunnet olosi vihaiseksi, älä vihaa, vaan mieti voisitko käyttää sen energian johonkin tekemiseen, joka vie sinua eteen päin, esimerkiksi musiikkiin, liikuntaan, kirjoittamiseen...  Pyri aina huomioimaan kaikkien päätösten seuraukset sekä itselle että muille. Se on aikuisuutta. Välillä se on raskasta, mutta aina lopulta löytyy tie ulos ja asiat ratkeavat parhain päin.
 
Opiskeluun liittyiin kysymyksiin löydät neuvoja täältä Settinetin sivuilta.
Seurustelusuhteisiin myös täältä.

 

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa