Seksuaaliterveys

Seksuaalisuus koostuu monista asioista. Jotta seksielämän voi aloittaa turvallisesti ja siitä voi nauttia, olisi sekä henkisen että fyysisen puolen oltava kunnossa.

Henkisen puolen seksuaaliterveyteen kuuluvat oma vapaa tahto päättää siitä, milloin seksiä harrastaa ja kenen kanssa, turvallinen olo kumppanin kanssa sekä positiivinen ja kunnioittava asenne toista kohtaan. Peiton alle tulee mennä vain oikeista syistä, ei esimerkiksi näyttämisenhalusta tai siksi, ”kun kaikki muutkin jo ovat olleet”. 

Fyysisellä seksuaaliterveydellä tarkoitetaan esimerkiksi perhesuunnittelua ja raskauden ehkäisyä, turvaseksiä eli sukupuoliteitse tarttuvien tautien ehkäisyä ja säännöllisiä lääkärintarkastuksia.

Tietoa seksistä ja seksuaalisuudesta on tarjolla kaikkialla. Oikean tiedon erottaminen väärästä ja jopa haitallisesta ei ole aina helppoa. Jos kysymykset vaivaavat mieltä, voi apua pyytää esimerkiksi omilta vanhemmilta. Myös kouluterveydenhoitaja voi vastata kysymyksiisi, eikä kerro niistä muille. Voit kirjoittaa myös tänne Settinetin keskustelupalstalle.

Väestöliiton sivuilta löydät luotettavaa tietoa sukupuoliasioista. Siellä saat myös vastauksia seksiin liittyviin kysymyksiin suoraan asiantuntijalta. Löydät myös palvelevan puhelimen ja poikien puhelimen numerot.
Justwearit.fi Tietoa murrosiästä ja seksistä
Oletko superori vai himohumma? 
Kondomikioskilta voit tilata kondomeja postitse suoraan kotiisi.

Itsensä suojaaminen on tärkeää. Kondomi suojaa oikein käytettynä raskaudelta ja sukupuolitaudeilta. Jokaisen tulisi kunnioittaa kumppaniaan ja hänen terveyttään, ja ehdottaa kondomia jo ennen kuin lakanoihin päädytään. Näin pelin henki on molemmille selvä eikä epätietoisuus pääse pujahtamaan kolmanneksi pyöräksi sänkyyn. Kun suhde on vakaalla pohjalla ja molemmat osapuolet on todettu terveeksi, voi kondomin käytön halutessaan vaihtaa esimerkiksi e-pillereihin.

E-pillerit ja muut hormonaaliset ehkäisymenetelmät suojaavat raskaudelta, mutta eivät sukupuolitaudeilta. Niiden käyttö aloitetaan aina lääkärin tapaamisen jälkeen ja joskus itselleen sopivaa merkkiä voi joutua etsimään jonkin aikaa. Hormonaalinen ehkäisy toimii oikein, kun ohjeita noudatetaan tarkasti eikä esimerkiksi pillerin ottamista unohdella.

Hyvässä suhteessa näistä asioista voi puhua avoimesti. Ne voivat aluksi tuntua vaikeilta, mutta ovat osa jokaisen ihmisen elämää. Et ole kysymystesi äärellä yksin: kaikki miettivät samoja asioita jossakin vaiheessa.

Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan neuvontapuhelin 09-644 066 (ma - ke 13-15)
ja Poikien puhelin alle 20-vuotiaille. Puh. 0800 948 84, ma-pe klo 13 - 18.

 

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa