Suru

Suru on jokaisen henkilökohtainen asia, ulkopuolisten voi olla mahdoton ymmärtää sitä. Siksi sureva voi kokea jääneensä aivan yksin vaikka ympärillä olisikin ihmisiä, jotka haluaisivat auttaa. Lähellä olevat ihmiset voivat myös kokea olevansa voimattomia, toisen ihmisen surun kohtaaminen voi olla hyvin vaikeaa juuri siksi, että suru on niin henkilökohtainen asia. Voi olla hankala tietää, mitä sanoisi tai tekisi, jottei loukkaa surevan tunteita. Yksi hyvä keino auttaa surevaa läheistä onkin käytännön asioissa auttaminen ja arkielämän rutiinien ylläpito. 
 
Esimerkiksi läheisen ihmisen kuollessa ihminen kokee hyvin monenlaisia tunteita. Niiden käsittely voi olla hyvin raskasta, mikä vie paljon voimavaroja ja voi hankaloittaa elämää pitkänkin aikaa. Asioista suoriutuminen voi aika ajoin tuntua ylitsepääsemättömältä. Jokaisella on kuitenkin oikeus surra niin pitkään ja juuri sillä tavalla kuin hänestä itsestään tuntuu. 
 
Menetykset voivat aiheuttaa myös suuria pelkoja. Perusturvallisuudentunne voi järkähtää kun tapahtuu jotain järkyttävää. Maailma voi vaikuttaa yhtäkkiä hyvin epävarmalta ja pelottavalta paikalta. Jos joku läheinen kuolee, mielen voi vallata kuolemanpelko. Seurauksena voi olla monenlaisia oireita kuten paniikkia tai sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Silloin ihminen ei välttämättä ymmärrä itsekään, mitä hänelle tapahtuu. Voi tuntua, että on menettänyt kontrollin täysin. Näistä oireista löydät lisää tietoa Mielenterveys-linkin alta.
 
Asioiden käsittelyyn auttaa se, että ymmärtää kaikkien tunteiden ja olotilojen olevan aivan luonnollinen reaktio tilanteeseen. Kaikenlaiset tunteet, myös viha ja syyllisyys, kertovat vain sitä, että on normaali, tunteva ihminen. Tunteita ei tarvitse hävetä, mutta vihan käsittelyyn on hyvä löytää turvallisia keinoja.
 
Suruprosessiin kuuluvat yleensä tietyt vaiheet, niiden hahmottaminen voi auttaa ymmärtämään sitä, mitä itselle on tapahtumassa. Voit lukea niistä alla olevista oppaista. Ihmisen mielellä on taipumus korjaantua hyvin vaikeistakin asioista, ajan mittaan olo rauhoittuu, kaipuun ja menetyksen kanssa oppii elämään. Anna itsellesi aikaa. Tee asioita, joista pidät. Opiskelu ja työnteko voivat auttaa, kun saa ajatukset muualle, tapaa muita ihmisiä ja ote arkeen säilyy. Mutta jos opiskeluja jää rästiin tai työnteko tuntuu ylivoimaiselta, ole itsellesi armollinen. Kaikki sellaiset asiat ovat korjattavissa myöhemmin.

Netistä ladattavia oppaita eri kriisitilanteisiin:
Apua kriisin käsittelyyn
Apua surun käsittelyyn
Tietoa itsemurhan tehneen läheisille
Muita oppaita erilaisiin kriisitilanteisiin
 
Apua käytännön asioihin saat etsiviltä nuorisotyöntekijöiltä, jos opiskeluasiat takkuilevat tai tarvit tukea esimerkiksi asunnon etsimiseen tai virastoissa asioimiseen.
 
Etsi joku ihminen, jolle voit puhua kaikenlaisista asioista elämässäsi. Se voi olla kuka tahansa: joku sukulainen, opettaja, naapuri, nuorisotyöntekijä, kuraattori... kuka tahansa, jonka seurassa tunnet olosi rauhalliseksi ja turvalliseksi. Voit kokeilla myös netistä löytyviä palveluita. Toisinaan asioista puhuminen voi olla helpompaa anonyymisti.


Nuortenelama.fi -sivustolta kaikkien netissä toimivien nuorille suunattujen tukipalveluiden yhteystiedot.

 

Auttavat puhelimet

Mielenterveysseuran valtakunnallisen kriisipuhelin 010 195 202 ma–pe klo 9–06, la klo 15–06 ja su klo 15–22.
 
Kirkon valtakunnallinen palveleva puhelin 010 190 071 su–to klo 18–01, pe ja la 18–03 ja ruotsinkielinen kirkon palveleva puhelin 010 190 072. Ruotsinkielinen päivystys on joka ilta klo 20–24.
 
Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin 116 111 ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20.

 

Kriisikeskuksia netissä

Surunauha vertaistukea itsemurhan tehneen läheisille
Tukinet.net kriisikeskus netissä
Nuortennetti   Mannerheimin Lastensuojeluliitto, nuortennetti
Apua Tukea jaksamiseen (mm. kriisit, suru, pelot, väkivalta, avioero, itsemurha, lapsen hyvinvointi, masennus, nettiriippuvuus, päihdeongelmat, stressi
Huoma.fi Henkirikoksen uhrien läheiset ry
Käpy Vertaistukea lapsensa menettäneille
Mielenterveysseura Vertaistukea mm. itsemurhan tehneiden läheisille (myös lapsille ja nuorille), kadonneiden läheisille, henkirikoksen uhrien läheisille sekä maahanmuuttajille.
Mielimaasta.fi Vertaistukea masennukseen
Mielenterveyden keskusliitto
Nuoret lesket Työikäisten leskien vertaistukijärjestö
Nuorten kriisipiste 12–29  -vuotiaille nuorille ja heidän perheilleen
Nyyti.fi Opiskelijoiden henkinen hyvinvointi ja elämänhallinta
Pelastakaa Lapset ry
Suomen delfins Tukijärjestö seksuaalisen hyväksikäytön uhreille ja heidän läheisilleen
Traumaterapiakeskus Tietoja, neuvontaa, koulutusta, konsultaatiota ja hoitoa traumasta tai traumaattisesta surusta kärsiville henkilöille, perheille, ryhmille ja yhteisöille.
Tukinainen Tukea seksuaalista hyväksikäyttöä ja väkivaltaa kohdanneille

 
 

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa