Kansainvälisyys

Matkustelu on mukavaa ja irtiotto Suomen vaihtelevasta säästä voi olla paitsi rentouttavaa, myös jännittävää ja opettavaista. Toisiin kulttuureihin voi tutustua monin eri tavoin, aina valmismatkasta pysyvään muuttoon ulkomaille.

 

Lähtö ulkomaille vaatii aina etukäteisjärjestelyjä. Mitä eksoottisempi kohde ja pidempi matka, sen tarkemmin siihen tulee valmistautua. Tarvitsenko viisumia? Entä rokotuksia? Onko kohdemaahan matkustaminen turvallista? Millainen sää siellä vallitsee? Esimerkiksi näiden kysymysten vastaukset olisi hyvä tiedostaa ennen koneeseen astumista.

 

Erityisesti opiskelijoille on runsaasti mahdollisuuksia lähteä ulkomaille. Oli kyse sitten lyhyestä kielikurssista tai kokonaisesta vaihto-oppilasvuodesta, on kokemus varmasti mieleenpainuva. Myös työelämässä kokemuksia ulkomailta ja hyvää kielitaitoa yleensä arvostetaan.

 

Ulkomaille voi lähteä myös töihin. EU-alueella työskentely on vaivatonta ja avoimista työpaikoista saa tietoa työ- ja elinkeinotoimistosta. Myös vapaaehtoistyö ulkomailla on mahdollista: miltä kuulostaisi esimerkiksi kesä kilpikonnien suojelukeskuksessa työskennellen?

 

Ulkomaille kannattaa lähteä rohkeasti ja avoimin mielin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikkialla asiat eivät toimi kuten Suomessa on tottunut ja käytännöt vaihtelevat runsaasti. Mikäli joutuu ulkomailla vaikeuksiin, voi apua hakea Suomen edustustolta.

 

Maailmalle.net -sivustolta löydät paljon tietoa ulkomaille lähtemisestä


Monet eri järjestöt järjestävät ulkomaanvaihtoja nuorille ja järjestävät myös Suomessa monikulttuurista toimintaa. Esimerkiksi
4H
Rotary-klubit 
Lions-klubit 
Punaisen ristin kansainvälisyystoimintaa
Partio järjestää myös kansainvälisiä leirejä

 

Kansainvälisyys Suomessa

Muihin kulttuureihin voi tutustua myös täällä Suomessa hakeutumalla tekemisiin ulkomaalaisten maahanmuuttajien kanssa. Suurin osa maahanmuuttajista on Virosta ja Venäjältä. Suomessa on verrattain vähän maahanmuuttajia, Suomessa asuvista ihmisistä 3,6 % oli ulkomaan kansalaisia vuonna 2012.
 
Yleisin maahanmuuton syy on EU:n vapaaseen liikkuvuuteen perustuva maahanmuutto (30 %). Toiseksi yleisin maahanmuuton peruste on perhesiteen perusteella tapahtuva muutto (28 %), jonka jälkeen tulevat maahanmuutto opiskelun (19 %) ja työn (12 %) perusteella. Humanitäärinen syy eli pakolaisuus oli peruste kahdeksassa prosentissa maahanmuutosta. (Väestöliiton tiedot vuodelta 2011)
 
MoniKoti on Oulun eteläisten kuntien alueella toimiva monikulttuurisuusyhdistys (linkin nettisivu eViljo-yhdistysportaalissa)
Haapaveden opisto järjestää koulutusta maahanmuuttajille ja tekee monikulttuurisuustyötä
Tietoa kototuttamisesta
 
Jos olet kiinnostunut tapaamaan paikkakunnallasi asuvia ulkomaalaisia, ota yhteyttä nuorisotoimeen. Joillain paikoilla järjestetään kansainvälisiä iltoja. Kysele myös ylempänä listattujen järjestöjen toiminnasta paikkakunnallasi.

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa