Rauha

Rauha on hyvää tahtoa ja ihmisoikeuksien kunnioitusta. Myös erimielisyydet ja konfliktit voidaan ratkaista rauhaisasti toista osapuolta kuunnellen.

Rauha ei ole vain valtioiden tai yhteiskunnan asia, se on myös jokaisen kansalaisen henkilökohtaisessa elämässään toteuttama tapa hoitaa asioita. Ongelmat eivät ratkea voimakeinoin, kaikenlainen vihamielisyys ja väkivalta vain lisää ihmisten pahoinvointia ja kyvyttömyyttä rauhanomaisiin ratkaisuihin.
 
Valtioiden välillä rauha voi olla joko sopimus tai luonnollinen olotila, jossa tehdään yhteistyötä. Johan Galtung on norjalainen rauhantutkija. Hän nimittää negatiiviseksi rauhaksi valtiollista tilaa, jossa sotaa tai väkivaltaa ei ole tai se vähenee. Tällöin sota nähdään ihmisten välisiin suhteisiin luonnostaan kuuluvana ilmiönä. Positiivinen rauha tarkoittaa pysyvää yhteistyön tilaa, jossa konfliktitilanteita ratkaistaan väkivallattomasti ja kaikkia osapuolia hyödyttävällä tavalla.
 
Kylmän sodan aikaan rauha on vain muodollinen sopimus. Konfliktia ei ole ratkaistu ja väkivallan uhka leijuu ilmassa.
 
Kun puhutaan yhteiskuntarauhasta, tarkoitetaan sitä, ettei ilmene laajamittaista rikollisuutta, rettelöintiä tai mellakointia. Yhteiskuntarauhan rikkoutumiseen voi johtaa mm. köyhyys tai jonkunlainen sorto. Kun ihmiset eivät voi hyvin, he voivat muuttua vihamielisiksi tai jopa väkivaltaisiksi. Hyvinvoiva ihminen ei tee pahaa eikä ajattele muista pahaa.
 
Kaikkiin asioihin ei voi vaikuttaa, mutta jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, kuinka suhtautuu asioihin. Rauha syntyy siitä, että antaa muille ihmisille rauhan riippumatta siitä, minkälaisia he ovat.

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa