Sopeutuminen uuteen kulttuuriin

 

Ihmisillä on eri maissa erilaisia sosiaalisia tapoja, jotka näkyvät siinä, miten arkielämän tilanteissa käyttäydytään. Kohdemaan kulttuuriin ja tapoihin kannattaa perehtyä mahdollisimman tarkkaan jo etukäteen. Ja varautua siihen, että vaikka olisit kuinka hyvin perehtynyt ja käynyt samassa maassa jo ennenkin turistina, kaikesta huolimatta tulee eteen yllättäviä tilanteita. Niistä kuitenkin selviää aina, kun on itse avoimin mielin, valmis oppimaan uutta ja mukautumaan. Jos vain mahdollista, kannattaa ulkomaille lähtöä suunnitellessa jutella jonkun sellaisen ihmisen kanssa, joka on joskus työskennellyt ulkomailla.

 

Kulttuurishokki on sellainen epämiellyttävä olotila, jonka moni ihminen kokee siirtyessään kulttuurista toiseen. Sama voi tapahtua myös kotimaan sisällä muuttaessa, työpaikkaa vaihtaessa tai milloin tahansa joutuukin sopeutumaan uudenlaiseen ympäristöön ja uusiin sääntöihin. Siihen on hyvä valmistautua etukäteen, niin on helpompi suhtautua, mikäli jotain tuntemuksia tulee.

 

Kulttuurishokkiin on määritelty neljä eri vaihetta:

Kotiin palatessa voikin olla edessä haastava tilanne, kun itse on muuttunut ihmisenä, maailma on avartunut ja taskut on täynnä kokemuksia. Kun taas kotimaassa odottaneet ystävät ja perheenjäsenet tekevät samoja asioita kuin aina ennenkin ja tilanteet eivät välttämättä ole muuttuneet mihinkään. Silloin voi helposti tulla ristiriitoja, kun ihmisten odotukset eivät kohtaa. Ei kannata automaattisesti olettaa, että voi vaan palata siihen, miten asiat olivat. Mutta kun antaa asioille aikaa ja jutella tuntemuksista läheisten kanssa, yhdessä vietetyn ajan avulla ihmissuhteet rakentuvat taas ja löydät uusiakin ystäviä vanhojen rinnalle.

 

 


(lähde: Koordinaatti, Wikipedia)

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa