Vaihtoon ulkomaille 


Monet eri järjestöt järjestävät ulkomaanvaihtoja nuorille. Esimerkiksi
4H
Rotary-klubit 
Lions-klubit 
Punaisen ristin kansainvälisyystoimintaa
Partio järjestää myös kansainvälisiä leirejä


Vaihto-oppilasvuosi

Vuosi ulkomailla on monelle unelmien täyttymys. Usein vaihtoon lähdetään esimerkiksi lukion aikana tai heti sen jälkeen. Yleisin ikäraja lähdölle on 14 vuotta.

 

Vaihto-oppilaana pääsee tutustumaan vieraaseen maahan ja sen kieleen ja kulttuuriin aivan erityisellä tavalla. Vaihto-oppilas asuu yleensä paikallisessa perheessä, jonka arkinen elämä iloineen ja suruineen perehdyttää vaihto-opiskelijan heti käytännön asioihin. Perheen lisäksi tutuksi tulevat uusi koulu, uudet luokkakaverit ja kokonaan uusi maailma.

 

Paitsi että opiskelijavaihdossa oppii kielen, oppii samalla myös toimimaan itsenäisesti vieraassa ympäristössä sekä luomaan uusia tuttavuuksia erilaisten ihmisten joukossa. Moni vaihtovuoden aikana solmittu ystävyys jatkuu, vaikka vaihto aikanaan päättyykin. Kokemukset ovat ainutlaatuisia ja usein niistä on hyötyä myös työelämässä. 

 

Ennen lähtöä on hyvä varautua siihen, että kohdemaassa voi olla hyvin erilaiset tavat kuin kotona Suomessa ja koulunkäyntikin voi olla hyvin erilaista. Monissa maissa esimerkiksi pukeutumisen suhteen ollaan hyvin tarkkoja, kotiintuloajat voivat ola tiukat ja esimerkiksi päihteiden käyttö on ankarasti kiellettyä. Kun lähdet vieraaseen maahan, tutustu heti sääntöihin ja tapoihin, mitä siellä tulee noudattaa. Älä ala kapinoida niitä vastaan, vaikka olisitkin Suomessa tottunut toisenlaiseen elämään. Pahimmassa tapauksessa seurauksena on vain se, että sinut lähetetään takaisin Suomeen. Vaikka kaikki tuntuisi aluksi hankalalta, tulet huomaamaan, että totuttuasi paikallisiin tapoihin, et enää kiinnitä niihin huomiota.

 

Etsi netistä vaihtareiden blogeja.

 

Huomaa, että perinteisten kohteiden (Eurooppa ja Pohjois-Amerikka) lisäksi voi lähteä vaikka Japaniin, Kiinaan, Etelä-Amerikkaan tai Etelä-Afrikkaan.

 

Opiskelijavaihtoa järjestävät useat erilaiset palveluntarjoajat. Osa niistä on kaupallisia ja osa voittoa tavoittelemattomia järjestöjä. Sopivan matkanjärjestäjän löytämiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä palveluntarjoajissa on eroja esimerkiksi ikärajojen ja hintojen sekä kohdemaiden suhteen. Lähtöä suunnittelevan kannattaakin selata nettiä ja kuulostella vaihto-oppilaana jo olleiden kokemuksia: minne kannattaa ehdottomasti mennä ja mikä kannattaa jättää välistä?

 

Mikäli vuoden mittainen vaihto tuntuu liian pitkältä, on mahdollista hakeutua kesävaihtoon. Kesävaihdossa asutaan yleensä noin kuukausi paikallisen perheen luona tutustuen alueen elämänmenoon ja opiskellen kieltä.

 

Etsi lisää sinua kiinnostavaa tietoa maailmalle.net -sivustolta


Vaihto-oppilasvuosia välittäviä järjestöjä mm.

UP Education

AFS

YFU

EF

STS

Explorius


Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa