Vapaaehtoistyö ulkomailla ja kotimaassa 


Joskus irtiotto ulkomaille on paljon enemmän kuin loma. Sen aikana on mahdollista tehdä jotakin hyödyllistä ja oppia samalla kieltä, kulttuuria ja paikallisia tapoja. Tällöin kannattaa harkita vapaaehtoistyötä ulkomailla.

 

Vapaaehtoistyö on palkatonta työskentelyä jonkin yleishyödyllisen tahon hyväksi. Suosituinta on lähteä kansainväliselle vapaaehtoistyöleirille. Yleensä alaikäraja työleireille on 18, mutta toisinaan mukaan pääsee jo 16-vuotiaana. Yläikärajaa ei ole, ellei siitä ole erikseen mainittu. Toiset viihtyvät vapaaehtoistyön parissa vain pari viikkoa, mutta jotkut jäävät jopa vuodeksi.

 

Vapaaehtoistyö kannattaa valita oman kiinnostuksen mukaan. Tarjolla on esimerkiksi sosiaalialan työleirejä, leirejä lasten parissa, ympäristöleirejä tai erilaisia rakennusprojekteja. Työtä vastaan saa yleensä majoituksen ja ruoan, joskaan mitään ylellisyyksiä ei kannata odottaa.

 

Työleireillä puhuttu kieli on yleensä englanti ja osallistujia on useista maista. Tämä takaa kansainvälisen ilmapiirin. Leirit painottuvat kesäaikaan, mutta myös talvella on mahdollista osallistua. Leirien hinnat vaihtelevat ollen yleensä muutamia satoja euroja.

Tutustu matkaehtoihin ja huolehdi etukäteen mm. tarvittaviat rokotukset. Saat niistä tietoa terveyskeskuksesta Huolellinen etukäteissuunnittelu kannattaa.

 

Mikäli sinulla on tiedossasi paikka, jonne haluaisit auttamaan, eikä kukaan järjestä sinne erikseen työleirimatkoja, kannattaa ottaa suoraan yhteyttä kyseiseen paikkaan. Reipas ja avulias työntekijä toivotetaan usein lämpimästi tervetulleeksi. Itsenäisesti suunnitellussa vapaaehtoistyömatkassa on tärkeää selvittää etukäteen esimerkiksi kaikki asumiseen ja työaikaan liittyvät seikat. Jos haluaa vaikkapa auttaa löytökoiratarhalla Espanjassa, asuntoa ei välttämättä saa työtä vastaan, vaan se on hankittava itse yksityisiltä markkinoilta tai yövyttävä hotellissa.

 

Vapaaehtoistyötä välittävät monet yhdistykset ja organisaatiot, niitä löydät täältä

Tsekkaa maailmallelähtijän muistilista ja muuta tietoa

 


 

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa