Ajokunto

Ajokunto ei tarkoita pelkästään sitä, että on selvin päin. Myöskin väsyneenä ati esimerkiksi vihaisena ihminen on liikenteessä riski, koska ei pysty täysillä keskittymään ajamiseen. Myös muiden laitteiden samanaikainen käyttö häiritsee keskittymistä.
 
Alkoholin tai huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajaminen on oikeasti vaarallista ja siksi myös laitonta. Jo pienikin veren alkoholipitoisuus huonontaa ajokykyä, vaikuttaa hahmotuskykyyn, pidentää reaktioaikoja ja nostaa onnettomuuteen joutumisen todennäköisyyttä. Sama pätee myös huumausaineisiin.
 
Hyvä kaveri estää päihtynyttä ajamasta mopoa tai autoa, se suojelee häntä vaaralta. Jos kaverisi lähtee ajamaan päihtyneenä eikä välitä muiden estelyistä, ilmoita siitä poliisille. 
 
Alkoholin palaminen kestää yllättävän kauan. Usein rattijuopumuksia ilmeneekin vasta alkoholin nauttimista seuraavana aamuna. Jos joudut miettimään ennen ajoa, oletko ajokuntoinen, kannattaa suosiolla odottaa vielä sopivampaa ajohetkeä tai soittaa kuljettajaksi joko kaveri tai taksi. Tuskin mikään autoajelu on sen arvoinen, että onnettomuuden sattuessa kärsit siitä lopun elämääsi.
 
Netistä löytyy laskureita, joilla voi suunnilleen arvioida alkoholin palamisen kestoa. Laskureiden antamat tulokset ovat kuitenkin suuntaa-antavia eikä niihin voi täysin luottaa.
Alkolaskuri

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa