Ajokortti, auton hankinta ja ylläpito

Ajokortti on monelle tärkeä merkkipaalu elämässä. Mutta vielä kortin saamisen jälkeenkin voi viedä aikaa, että tottuu ajamaan liikenteen seassa sujuvasti. Juuri kortin saaneille sattuu vahinkoja kolminkertainen määrä verrattuna jo kolme vuotta ajaneisiin. 
 
Tietoa ajokortista ja sen hankinnasta
 
Paljon tietoa autoiluun liittyen Autoliiton sivuilta
 
Jos et itse tiedä autoista paljoa, auton ostamiseen kannattaa pyytää apua joltain, jolla on autoista kokemusta. Usein ensimmäinen auto on käytetty. Käytettyä autoa ostaessa on hyvä kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, kuinka paljon sillä on ajettu (voit verrata muihin saman ikäluokan autoihin), missä kunnossa kesä- ja talvirenkaat ovat, onko auto ja tuulilasi päällisin puolin ehjä, kuulostaako ja tuntuuko sillä ajaminen tasaiselta. Aina on parempi ostaa auto, jonka edellinen omistaja on katsastanut, silloin tietää ainakin, että peruskunto on tieliikenteeseen kelpaavalla tasolla. Lue lisää ohjeita käytetyn auton ostoon
 
Ostaessa täytetään kauppakirja ja rekisteriotteen luovutusosa, jonka kanssa uusi omistaja menee katsastuskonttorille siirtämään auton omiin nimiinsä. Samalla autolle laitetaan lakisääteinen liikennevakuutus. Vakuutuksen lisäksi täytyy maksaa autoveroa vuosittain. Sekä vakuutus- että veromaksut voi jakaa useampaan erään. Vakuutukset voivat tulla edullisemmaksi, jos hankit sen samasta yhtiöstä, missä sinulla on mahdollisia muita vakuutuksia. Vahingottomista vakuutusvuosista kertyy bonuksia, ja vuosien mittaan vakuutuksen hinta alenee.
 
Jos joudut kolariin, syyllisen vakuutus korvaa toiselle koituneet vahingot. Se ei kuitenkaan korvaa syylliselle itselleen koituneita vahinkoja. Liikennevakuutus korvaa myös kaikki henkilövahingot. Pienissä peltikolareissa kannattaa laskea tarkkaan, onko järkevää hakea korvausta vakuutusyhtiöstä vai tuleeko edullisemmaksi maksaa kulut suoraan auton omistajalle. Vakuutusyhtiön maksamat korvaukset nimittäin laskevat kertyneitä bonuksia ja joudut maksamaan taas suurempaa vakuutusmaksua. Lisäksi vakuutuksissa on aina jonkinsuuruinen omavastuu. Vahinkotapauksissa kysy neuvoa ja laskelmia vakuutusyhtiöstä.
 
Jos autoveroa ei ole maksettu, kyseessä on verorikkomus ja siitä voi seurata sakkorangaistus auton omistajalle ja rästiin jääneet verot tulee myös maksaa. Jos olet lainannut autoa kaverilta, sakko ei siis tule sinulle vaan kaverillesi. Verottomasta autosta otetaan rekisterikilvet pois, jolloinka sillä ei saa ollenkaan ajaa yleisillä teillä. 
 
Auton rekisteriote on lomake, josta näkyvät auton tekniset tiedot. Siitä näkee myös sen, milloin auto täytyy seuraavan kerran katsastaa. Katsastuksessa tarkistetaan, että ajoneuvolla on kuntonsa puolesta turvallista ajaa liikenteessä.
 
Pidä autosi kunnosta hyvää huolta, niin sen arvo säilyy parempana pidempään. Moottoriöljyt ja jäähdytinnesteet on hyvä tarkistaa säännöllisin väliajoin, pyydä joltakulta tuttavalta apua, jollet itse osaa sitä tehdä. Myös valojen ja renkaiden tulee olla asianmukaisessa kunnossa. Turvavöiden tulee olla toimivat ja niitä käytetään niin etu- kuin takapenkilläkin. Puutteista voi saada sakkoja.

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa