Mopoilu

Mopo on kätevä kulkupeli alaikäiselle. Mopoilija on kuitenkin melko turvaton liikenteessä autojen keskellä, siksi kannattaa olla hyvin varovainen ja noudattaa kaikkia sääntöjä. Toisaalta mopo voi olla vaaraksi jalankulkijoille, etenkin lapsille. Onnettomuutta ei satu kaikille, mutta sen sattuessa jälkiseuraamukset voivat olla kauheat. Onnettomuuksien ehkäisemiseksi tuleekin suorittaa mopokortti, jota ilman mopolla ei saa ajaa.
 
Kun haluat hankkia mopon, lue lisää Trafin sivuilta, mistä löydät myös ohjeita mopon ostamiseen.
 
Mopon suurin rakenteellinen nopeus on 45 kilometriä tunnissa, eikä mopolla saa ajaa sen kovempaa. Mopon virittäminen muuttaa mopon ajo-ominaisuuksia ja viritetyllä mopolla ajaminen liikenteessä on laitonta. Viritetyllä mopolla ajamisessa on muitakin seurauksia kuin vauhdin huuma. Esimerkiksi nopeuden kasvaessa kaksinkertaiseksi jarrutusmatka nelinkertaistuu. Viritetyllä mopolla ajaminen voi tulla erittäin kalliiksi ja se voi lykätä ajokortin saamista.
Lue tarkemmin Mitä seuraa, kun jää kiinni viritetyllä mopolla?

Moottoripyörällä ja mopolla ajaessa tai kyydissä ollessa käytetään aina malliltaan hyväksyttyä suojakypärää. Sen tehtävä on suojata päätä onnettomuustilanteessa. Lisäksi kypärä suojaa päätä ajossa sateelta, kuumalta, kylmältä, melulta ja kiven iskuilta. Kypärä tulee kiinnittää oikein, muutoin se lentää törmäyksessä pois päästä.
 
Mopolla saa kyydittä, mikäli niin on merkitty rekisteriotteeseen. Kannattaa huomioida, että kyydittäessä mopon hallinta vaikeutuu. Lue lisää
 

Mopoauto

Mopoauto on kuin pieni auto, joka kulkee samaa vauhtia kuin mopo. Se on kätevä menopeli taajama-alueilla ja keskustoissa, mutta maantiellä nopeusero muuhun liikenteeseen verrattuna on riski. Autoilijalle nimittäin mopoauto näyttää etäältä autolta, mutta sen hidas vauhti saattaa aiheuttaa yllättävän tilanteen. Hidas mutta verrattain kookas ajoneuvo lisää myös ohituksia maantiellä, ja ne ovat aina riskitilanteita. 
 

Muut moottoroidut menopelit

Mikäli aiot ajaa mönkijällä tai moottorikelkalla, selvitä etukäteen, millä ajat ja minkälaisen ajokortin sen käyttöön tarvitset. Esimerkiksi mönkijöitä on useita erilaisiin käyttötarkoituksiin. Niitä koskevat säännöt vaihtelevat, joten tarkkuus kannattaa. Moottorikelkalla ajaessa on myös tärkeää tietää, missä ajo on sallittua ja missä ei. 
 
 
 MUISTA!!! Että vaikka Suomessa onkin jokamiehen oikeudet, moottoriajoneuvoilla ajaminen toisen mailla ilman lupaa on kiellettyä.

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa