Opiskelu

Peruskoulun jälkeen koittaa valinnan paikka. Toisille ammatinvalinta on jo pitkään ollut selvä, kun taas toisille maailma on vielä täynnä kysymysmerkkejä. Ilman tekemistä ei koulun päätyttyä kannata jäädä vain siksi, ettei ole varma siitä, mitä tulevaisuudessa haluaa. Hakeutumalla koulutukseen, kymppiluokalle tai vaikka työpajaan, saa paitsi rytmitystä arkeen, myös ponnahduslaudan uusille opinnoille. Monille valkenee vasta opiskelujen lomassa, mitä todella haluaa isona tehdä.

Kun pohdit asiaa itseksesi, ensimmäinen askel on miettiä, mitä sinä haluat. Mistä tykkäät? Mitkä ovat vahvuuksiasi? Mikä sinua kiinnostaa? Mitä et ainakaan halua tehdä? Muista, että jos jokin työ vaikuttaa kiinnostavalta, sinun ei tarvitse valmiiksi osata siihen liittyviä asioita, vaan opiskelemalla alaa saat työssä tarvittavaa tietoa ja taitoa. Aito kiinnostus on tärkeintä. Kohdasta Ammatinvalinta ja koulutus löydät vinkkejä siihen, mistä saat tietoa eri ammateista ja mahdollisuuksista.

 

Opiskelun ei tarvitse olla pelkkää kirjojen lukemista ja tunneilla istumista. Erilaiset nuorten työpajattai oppisopimuskoulutus antavat heti käytännön kokemusta ja ammattitaito karttuu työskentelyn lomassa.

 

Opiskeluaikana on usein mahdollista lähteä ulkomaille vaihtoon. Opiskelu vieraassa kulttuurissa avartaa maailmankuvaa, parantaa kielitaitoa ja antaa kansainvälisiä yhteyksiä, joista voi myöhemmin olla hyötyä työelämässä. Oli kyse sitten vaihto-oppilasvuodesta tai vain parin viikon kielimatkasta, riittää kokemuksessa muisteltavaa varmasti pitkään.

 

Moniin koulutuksiin hakeminen tapahtuu yhteishaun kautta. Jos mieluisan koulutuspaikan ovet eivät aukene ensiyrittämällä, voi peruskoulun jälkeen yrittää nostaa arvosanojaan kymppiluokalla. Eri alojen käytännön taitoja voi opetella kansanopistoissa.Kansanopistovuosi onkin monelle ikimuistoinen kokemus, joka samalla valmentaa jatko-opintoihin. Avoimessa yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa voi opiskella kuka tahansa ikään tai pohjakoulutukseen katsomatta. Monia opintoja voi suorittaa myös verkko-opintoina kotoa käsin. Mahdollisuuksia on runsaasti, löydät varmasti jotain, mikä sopii juuri sinulle.

 

Vuoden 2013 alussa voimaan astunut nuorisotakuu tarjoaa jokaiselle alle 25-vuotiaalle sekä alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle koulutus-, harjoittelu-, työpaja- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta. Nuorisotakuu takaa myös jokaiselle juuri peruskoulunsa päättäneelle koulutuspaikan. Tavoitteena on nuorten työllisyyden edistäminen.

 

***

 

Suomen koulutusjärjestelmä jakaantuu rakenteellisesti kolmeen osioon:
- yhdeksänvuotisesta yleissivistävästä perusopetuksesta (peruskoulu), jota ennen lapsilla on oikeus osallistua vuoden kestävään esiopetukseen
- peruskoulun jälkeisestä koulutuksesta, johon kuuluvat ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus
- korkea-asteen koulutuksesta, jota annetaan ammattikorkeakouluissa 

Suomessa peruskoulu, lukio, ammatillinen koulutus sekä yliopistot ja korkeakoulut ovat maksuttomia. Lisäksi opiskeluja voi rahoittaa opintotuella ja opintolainalla tai tekemällä töitä opintojen ohella.

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa