Mikä minusta tulee isona?

Ammatin valinta on jokaisen henkilökohtainen valinta, eikä kenenkään pitäisi valita tiettyä ammattia siksi, että ulkopuoliset sitä toivovat. Se, että heti ei tiedä omaa tulevaa ammattiaan, on ihan luonnollista, ja monet ihmiset vaihtavat ammattiaan ja kouluttautuvat uudelleen vielä keski-iälläkin.


Jos et ollenkaan tiedä, mitä tekisit peruskoulun tai lukion jälkeen, kannattaa jutella oman opinto-ohjaajan kanssa hyvissä ajoin. Juttele myös muiden läheistesi ja tuttaviesi kanssa, voit saada heiltä hyviä ideoita. Myös TE-toimistosta saa apua ammatinvalintaan, voit käydä paikan päällä kysymässä heidän palveluistaan. Netissä esimerkiksi AVO ammatinvalintaohjelma antaa tietoja lähes 300 ammatista ja kertoo myös, millaista koulutusta kukin työ vaatii.

 

Kun koulu loppuu on annatinvalinnassa ja työpaikan etsimisessä auttava palvelu, jossa voi myös kysyä neuvoja opolta

Pelastakaa Lapset Ry tarjoaa myös urasuunnitteluapua. Myös chat.


Oman ammatin saattaa löytää vaikkapa harrastuksiensa ja kiinnostuksen kohteidensa kautta (esim. musiikki, urheilu, lukeminen&kirjallisuus, tietokoneet ja tekniikka tai eläimet). Jos huomaat, että sinulla on tarve tietää enemmän jostain asiasta tai jos huomaat, että iso osa aikaasi hurahtaa jonkin tietyn asian parissa puuhaillen, mieti voisitko lähteä opiskelemaan jotain siihen liittyvää.

 

Ammatin saattaa löytää myös kun tutustuu uusiin, itselle aiemmin tuntemattomiin aloihin.
- tutustu eri oppilaitosten opetustarjontaan, saatat löytää jotain mielenkiintoista, mitä et tiennyt olemassa olevankaan.
- tutustu eri aloihin lukemalla lehdistä ihmisten ammateista ja työstä kertovia artikkeleita ja haastatteluja
- kysy rohkeasti eri ihmisiltä heidän ammateistaan, mitkä ovat kyseisen työn tai ammatin hyvät puolet ja huonot puolet. Kysele myös, kuinka he ovat päätyneet siihen työhön, mitä kouluja ovat käyneet jne.
- työharjoittelu on mahdollisuus tutustua eri ammatteihin. Selvitä onko sinulla mahdollisuus päästä työharjoitteluun tai työkokeiluun.
- työministeriöllä on ammatinvalinnanohjaus- ja urasuunnittelupalveluita oman alan etsimistä varten. Palveluita löytyy internetistä mol.fi
- Käy myös henkilökohtaisesti juttelemassa työvoimatoimistossa. Juttele myös opettajien tai nuorisotyöntekijöiden kanssa.

 

 

Sitten kun tiedät, mitä haluat työksesi tehdä...

...selvitä, mikä koulutus vaaditaan ja missä sen voi hankkia. Eri kouluissa saattaa samaan ammattiin valmistua hieman erilaisilla opinnoilla. Monilla kouluilla on oma vahvuutensa, se mihin juuri tämä koulu on erikoistunut. Jollain oppilaitoksella vahvuus saattaa olla yrittäjyys tai toisella kansainvälisyys. Monilla kouluilla voi kurssitarjontaan ja linjojen opinto-suunnitelmiin tutustua kyseisen koulun nettisivuilla. Lisätietoa saa myös ottamalla yhteyttä suoraan oppilaitokseen.


Tärkein tekijä opiskelupaikan valinnassa on se, että koulu johon haet auttaa sinua pääsemään eteenpäin pyrkiessäsi tavoitteesi mukaiseen ammattiin ja koulutukseen. Joskus se voi tarkoittaa sitä, että täytyy muuttaa pois kotipaikkakunnalta. Jotkut myös valitsevat koulun sillä perusteella, että voivat käydä koulussa esimerkiksi vielä kotoa käsin, eikä näin tarvitse vielä hankkia omaa asuntoa. Sekin on järkevä valintaperuste, jos ei ole valmis muuttamaan kauas vanhempien tai ystävien luota. Koulu kuitenkin kestää useamman vuoden, on tärkeää, että viihdyt opiskelupaikassasi ja paikkakunnalla. Mutta turhaan ei kannata pelätä muuttoa isompaankaan kaupunkiin, uudesta koulusta löytyy varmasti uusia ystäviä, joilla on samoja kiinnostuksen kohteita. Ja voit jo etukäteen tutustua opiskelupaikkakunnan harrastus- ja vapaa-ajan toimintaan.

 

Tässä videossa aloitetaan opiskelu uudessa paikassa

 

opiskelupaikka.fissä voit etsiä eri koulutuksia

Opintopolulta löytyvät myös kaikki Suomen koulutukset

Koulutusnetistä myös, sitä yllläpitää Opetushallitus

 

löydät Oulun eteläisen alueen koulutustarjonnan täältä


Kun tiedät, mihin haluat opiskelemaan, sinun täytyy selvittää, kuinka sinne pääsee. Haku lukioihin, ammatillisiin oppilaitoksiin, ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin tapahtuu yhteishaun kautta. Joihinkin kouluihin ja eri opintolinjoille voi olla kuitenkin lisäksi soveltuvuuskoe, pääsykoe tai haastattelu. Jonnekin täytyy myös tehdä ennakkotehtäviä.  Niistä saat parhaiten tietoa suoraan oppilaitoksesta, johon olet hakemassa.  Pääsykokeet ajoittuvat pääsääntöisesti keväälle, ennakkotehtävät julkaistaan yleensä helmi-maaliskuussa. Aikuiskoulutuksiin on yleensä eri hakuajat ja sisäänpääsyvaatimukset. Ota asioista selvää hyvissä ajoin.

 

Joillekin aloille ja joihinkin kouluihin pääseminen voi olla suurten hakijamäärien takia hankalampaa kuin toisiin. Vaikka et pääsisi juuri sinne, minne haluat, aina on olemassa vaihtoehtoja ja erilaisia reittejä edetä kohti päämäärää.  Esimerkiksi yliopisto-opintoihin tähdätessä voit suorittaa kursseja myös avoimessa yliopistossa tai amk:ssa. Kun avoimen kurssisuorituksia on kertynyt tarpeeksi, voi sitä kautta päästä opiskelijaksi.


Opiskelu on helpompaa, kun olet valmiiksi motivoitunut ja tiedät miksi olet pyrkinyt juuri sinne. Toisaalta jos koulu, jossa opiskelet, ei vastaakaan täysin toiveitasi, voit silti käyttää opiskelun hyödyksesi. Opintojen keskeyttäminen ei välttämättä ole järkevää, jollet sitten ole saanut toisen kiinnostavamman opiskelupaikan. Jos saat vakituisen työpaikan opiskeluaikana, neuvottele koulusi kanssa, voisiko opintoja suorittaa loppuun työn ohella.

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa