Opiskelulla eväitä työelämään 

Ammatillista peruskoulutusta tarjoavat esimerkiksi ammatilliset oppilaitokset, kansanopistot ja ammatilliset erityisoppilaitokset.

 

Koulutus johtaa perustutkintoon, joka on 120 opintoviikon laajuinen, josta vähintään 20 opintoviikkoa on työssäoppimista. Suoritusaika vaihtelee oman etenemistahdin, aiempien opintojen ja mahdollisen aiemman työkokemuksen mukaan, mutta yleensä tutkinto on mahdollista suorittaa kolmessa vuodessa.

 

Perustutkinnon jälkeen voi hakeutua työelämään tai suorittaa jatko-opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Ammatillinen peruskoulutus takaa samanlaisen jatko-opintokelpoisuuden kuin lukio. Ammatilliseen koulutukseen voivat hakeutua myös ylioppilaat. Monilla paikkakunnilla voi myös suorittaa yhtä aikaa sekä ammatillisen perustutkinnon että ylioppilastutkinnon. Kysy tästä mahdollisuudesta opinto-ohjaajalta.

 

Suoritettavia tutkintoja ovat ammatilliset perustutkinnon sekä ammattitutkinnot. Tutkintoja voi suorittaa myös näyttötutkintona, jolloin opetukseen ei tarvitse osallistua, jos on työssä oppinut vastaavat taidot. 

 

Kaikki ammatilliset koulutusalat ja suoritettavat tutkinnot löydät täältä. 

Yleistä tietoa ammatillisista tutkinnoista, rakenteesta ja suoritustavoista

Ammattiin opiskelevien portaali

TE-toimiston Ammattinetistä tietoa ammateista ja aloista

Ammattiopiskelijoiden järjestö Sakki ajaa opiskelijoiden etua ja järjestää toimintaa

Taitaja-kilpailu

 

Ammatillinen koulutus Oulun eteläisen alueella

Ammatillista koulutusta nuorille järjestää Oulun Eteläisessä Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä (JEDU). JEDU:un kuuluvat ammattiopistot ja yksiköt Kalajoella, Ylivieskassa, Oulaisissa, Nivalassa, Haapajärvellä, Pyhäjärvellä, Haapavedellä ja Siikalatvalla (Piippolassa). Koulutustarjonnan näet täältä. Täällä on hakijan opas.

Ammatillisia tutkintoja on em. lisäksi mahdollista suorittaa Haapaveden opistossa, Kalajoen kristillisessä opistossa, Raudaskylän kristillisessä opistossa (Ylivieska) ja Reisjärven kristillisessä opistossa. Kansanopistot tarjoavat myös mahdollisuuden lyhyempiin yleissivistäviin ja ammattitaitoa täydentäviin opintoihin.
 

Ammatillista koulutusta muualla mm:
Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä
Oulun seudun ammattiopisto
Raahen ammattiopisto

Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusoppilaitos
Kainuun ammattiopisto
Pelastusopisto

 Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa