Ylioppilaaksi

Lukion kesto on yleensä kolme vuotta ja sen aikana suoritetaan vähintään 75 kurssia. Lukion päätteeksi osallistutaan ylioppilaskirjoituksiin ja valmistutaan ylioppilaaksi.

 

Lukio-opinnot koostuvat pakollisista, syventävistä ja soveltavista kursseista. Omaan kurssitarjottimeen voi vaikuttaa ja painottaa niitä oppiaineita, jotka itseä eniten kiinnostavat. Valittavana on myös erityislukioita, joita ei kuitenkaan ole kaikilla paikkakunnilla ja suosituimpiin lukioihin saattaakin olla korkeat keskiarvorajat. Erityislukio voi olla esimerkiksi urheilu- tai musiikkipainotteinen. Joissain Suomen lukioissa voi suorittaa myös kansainvälisen IB-tutkinnon. Lukion voi suorittaa myös aikuiskoulutuksena tai kesälukiona.

 

Lisää tietoa eri vaihtoehdoista. Samalta sivulta löydät tietoa myös vaihto-oppilasvuodesta.

Kesälukiot

Luettelo erityisen koulutustehtävän saaneista lukioista

Ouluun lukioon

 

Pääsääntöisesti lukiossa opiskellaan pitkälti samoja aineita kuin yläasteellakin. Opintoihin voi valita mm. joko lyhyen tai pitkän matematiikan, eri kieliä ja lisäksi muita valinnaisia riippuen oppilaitoksen tarjonnasta.

 

Ylioppilaskirjoitukset on ylioppilastutkintolautakunnan järjestämä koe, joka on sama kaikissa Suomen lukioissa. Kirjoituksia järjestetään syksyllä ja keväällä ja on mahdollista kirjoittaa joko kaikki aineet yhdellä kertaa tai hajauttaa niin, että osallistuu kokeisiin korkeintaan kolmena peräkkäisenä lukukautena. Useimmiten valmistuminen on keväällä, mutta se voi olla myös joulun alla. Jokainen kirjoitukset läpäissyt saa valmistujaisjuhlassa päähänsä ylioppilaslakin.

 

Kirjoituksissa on suoritettava vähintään neljä pakollista koetta, joista yhden on oltava äidinkieli (suomi, ruotsi tai saame tai ulkomaalaisille joko suomi toisena kielenä tai ruotsi toisena kielenä). Kolme muuta pakollista ainetta voivat olla toisen kotimaisen kielen koe, vieraan kielen koe, matematiikan koe tai reaali­aineen koe. Yksi näistä pitää olla pitkään oppimäärään perustuva koe: vieras kieli, toinen kotimainen kieli tai matematiikka. Vapaaehtoisia kokeita saa tehdä niin monta kuin haluaa.

 

Ylioppilastutkinto arvostellaan latinankielisin arvosanoin, joista käytetään usein kirjainlyhennettä
I = improbatur (4)
A = approbatur (5)
B = lubenter approbatur (6)
C = cum laude approbatur (7)
M = magna cum laude approbatur (8)
E = eximia cum laude approbatur (9)
L = laudatur (10)

 

(Lähde Wikipedia)


 

Lukiot Ylivieskan seutukunnan alueella

Kalajoen lukio
Oulaisten lukio
Raudaskylän lukio, Ylivieska
Sievin lukio
Ylivieskan lukio

 


Nivala-Haapajärven seutukunta

Haapajärven lukio
Kärsämäen lukio
Nivalan lukio
Pyhäjärven lukio
Reisjärven lukio

 Siikalatvan seutukunta

Haapaveden lukio, Kotisivu
Siikalatvan lukio

 

 

Linkkejä

 

Suomen lukiolaisten liitto - Yhdistyksen kotisivut 

Pro Lukio - lukiokoulutuksen puolesta


 

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa