Menikö hakuaika ohi? Etkö tiennyt, minne hakisit? Etkö päässyt sisään?

Kaikki eivät pääse toivomiinsa opiskelupaikkoihin ja joka vuosi nuoria jää myös kokonaan ilman opiskelupaikkaa. Mitä suositumpiin opiskelupaikkoihin hakee, sen kovempaa kilpailu paikoista on.

 

Jos et tiedä, mitä tekisit, kannattaa ottaa yhteyttä oman paikkakunnan etsiviin nuorisotyöntekijöihin, he auttavat koulutuspaikkojen löytymisessä ja kaikissa käytännön asioissa. Yhteystietoja löydät Vapaa-aika-linkin alta, missä ovat paikkakuntakohtaiset nuorisotoimien tiedot. 

Jelppiverkko toimii seuraavilla paikkakunnilla: Alavieska, Haapavesi, Kalajoki, Merijärvi, Oulainen, Sievi ja Ylivieska

Jokilaaksojen nuorten tuki toimii Pyhäjärvellä, Reisjärvellä, Kärsämäellä ja Haapajärvellä


Jos opiskelupaikka jäi saamatta ysiluokan todistuksen keskiarvon takia, on numeroita mahdollista korottaa kymppiluokalla. Kymppiluokalla pohditaan opiskelu- ja uravalintoja ja laaditaan jokaiselle yksilöllinen opiskelusuunnitelma. Kymppiluokan jälkeen on taas uusi mahdollisuus hakea haluamaansa paikkaan paremmilla numeroilla ja lisäkokemuksella varustettuna.

 

Ehkä et vielä tiedä, minne haluaisi opiskelemaan tai millainen ura tulevaisuudessa kiinnostaa. Tällöin on mahdollista hakeutua ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen (entinen ammattistartti). Se on tarkoitettu peruskoulun päättäneille nuorille, jotka jäivät ilman opiskelupaikkaa ja jotka eivät vielä osaa sanoa, mitä tulevaisuudessa haluaisivat tehdä.  Lisävinkkejä myös osiossa Ammatinvalinta ja urasuunnittelu.

 

Valmentavaa koulutusta järjestävät ammattiopistot ja niiden tarkoituksena on selkiyttää suunnitelmia ja antaa valmiuksia hakea uudestaan ammatilliseen koulutukseen. Vuoden kestävässä koulutuksessa tutuksi tulevat useat eri koulutusalat, ammatit ja työelämän vaatimukset. Samalla on yleensä mahdollista korottaa myös peruskoulun arvosanoja.

 

Yksi vaihtoehto on nuorten työpajatoiminta. Työpajoissa hankitaan työelämässä ja opiskeluissa tarvittavia valmiuksia. Tekemällä oppiminen ohjaajan valvonnassa on turvallinen tapa päästä käsiksi kiinnostavaan alaan ja tuo arkeen rutiinia ja säännöllisyyttä. Suomessa on noin 250 erilaista työpajaa ja niiden toimintaan osallistuu vuosittain noin 20 000 henkilöä. Työpajoja ylläpitävät esimerkiksi kunnat, yhdistykset ja järjestöt. Lisätietoja voi kysellä opinto-ohjaajalta tai työ- ja elinkeinotoimistosta. Ylivieskan seutukunnan alueen työpajoista löydät lisätietoa Työpajat –linkistä.

 

Lukion jälkeen ilman opiskelupaikkaa jääneet työttömät voivat hakeutua maksuttomiin työvoimakoulutuksiin. Koulutuksen tavoitteena on parantaa sijoittusmisedellytyksiä työmarkkinoille. Siksi se on räätälöity käytännönläheiseksi ja siihen voi sisältyä työssä oppimista. Koulutukseen hakeudutaan työ- ja elinkeinotoimiston kautta ja paikan koulutuksissa saa noin puolet niihin hakeneista.

 

Kansanopistoihin pääsee myös usein hakuaikojen ulkopuolellakin, jos tilaa on. Kannattaa kysellä suoraan oppilaitoksista. Voit myös opiskella avoimessa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa tai käydä erilaisia kursseja työväen- ja kansalaisopistoissa.


 

 

Nuorisotakuu

Nuorisotakuu tarjoaa jokaiselle alle 25-vuotiaalle koulutus-, harjoittelu-, työpaja- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta. Sama koskee myös alle 30-vuotiaita vastavalmistuneita. Nuorisotakuu takaa myös jokaiselle juuri peruskoulunsa päättäneelle koulutuspaikan. Tavoitteena on nuorten työllisyyden edistäminen.

Kun nuori ilmoittautuu työttömäksi, hänelle laaditaan työllistymissuunnitelma. Siinä sovitaan toimista, joita työelämä- ja elinkeinotoimisto tarjoaa nuorelle ennen kolmen työttömyyskuukauden päättymistä. Suunnitelman tekeminen on aloitettava kahden viikon kuluessa työnhaun alkamisesta. Tähän osallistuminen on sekä työnhakijan että työelämä- ja elinkeinotoimiston velvollisuus.

Oman urapolun löytämiseen saa apua ammatinvalinta- ja urasuunnittelupalvelusta. Tarjolla on esimerkiksi lyhyitä valmennuksia, kuten ura-, työhönhaku- ja työhönvalmennus. Työkokeilulla mahdollistetaan työkokemuksen hankkiminen eri aloilta määräaikaisilla työtehtävillä. Siitä voi olla apua myös itseä kiinnostavan alan löytymisessä. Erityisesti vastavalmistuneiden nuorten työllistymistä yrityksiin helpotetaan palkkatuella, jota maksetaan nuoren työllistäneelle yritykselle.

Nuorisotakuu mahdollistaa myös toisen asteen ammatillisen tutkinnon suorittamisen niille alle 30-vuotiaille, joiden koulutustausta koostuu ainoastaan peruskoulusta.

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa