Maahanmuuttajien opiskelu  Suomessa

Maahanmuuttajilla tarkoitetaan pakolaisia, paluumuuttajia ja muita ulkomaalaisia sekä joissakin tapauksissa myös turvapaikanhakijoita. Myös heillä on oikeus samaan peruskoulutukseen kuin suomalaisilla. Oppivelvollisuusikä on 7-17 vuotta.

 

Maahanmuuttajille on tarjolla kieliopintoja, joita järjestetään kaiken ikäisille joko suomeksi tai ruotsiksi. Tarkoituksena ei ole syrjäyttää omaa äidinkieltä tai kulttuuri-identiteettiä, ja myös aiemmin suoritetut opinnot alkuperämaassa voidaan huomioida.

 

Suomea ja ruotsia voi opiskella ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa, kansanopistoissa, kansalaisopistoissa, aikuislukioissa, yliopistojen ja korkeakoulujen kielikeskuksissa ja kesäyliopistoissa. Opinnoissa harjoitellaan puheen ja tekstin ymmärtämistä, puhumista, kirjoittamista, rakenteita ja sanastoa. Suomen kansalaisuutta hakevan tulee esittää virallinen todistus vähintään tyydyttävästä suomen tai ruotsin kielen kirjallisesta ja suullisesta taidosta.

 

Perusopetuksen jälkeen maahanmuuttajanuori voi hakeutua joko jatko-opintoihin tai perusopetuksen lisäluokille tai muihin valmentaviin ryhmiin. Kunta voi järjestää noin vuoden mittaisen lisäopetuksen nuorelle, joka kaipaa oppivelvollisuuden jälkeen vahvistusta opinnoille. Näin turvataan paremmat mahdollisuudet pärjätä lukiossa tai ammatillisissa opinnoissa. Jos ammatilliseen peruskoulutukseen tai ammattikorkeakouluun hakijan äidinkieli on muu kuin koulun opetuskieli, voidaan hakijalle järjestää kielikoe.

 

Maahanmuuttajat pyrkivät lukioon yhteishaun kautta. Pääsyvaatimuksena on perusopetuksen oppimäärän suorittaminen tai sitä vastaavat tiedot. Jos hakijalla ei ole suomalaista pohjakoulutusta, hänen kannattaa ottaa yhteyttä hakemaansa lukioon jo ennen haun tekemistä. Aikuislukioihin haetaan suoraan oppilaitokseen.

 

Ammatillisiin koulutuksiin voi hakea, kun perusopetus on suoritettu. Niihin haetaan yhteishaun kautta. Jos hakijalla ei ole suomalaisen koulun päättötodistusta, hänet voidaan valita joustavassa valinnassa.

 

Ammatillisen koulutuksen tai lukion suorittamisen jälkeen on mahdollista hakea ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

 

Infopankki Tietoa Ylivieskan seutukuntaan muuttaville ulkomaalaisille

Info in English

Pусский 

Francais

 

About studying in Oulu South


Työelämätietoa monikulttuurisille nuorille

 


Koulutusta Oulun eteläisen alueella

Haapaveden opisto
 
Jedu Haapajärvi, Haapavesi, Kalajoki, Nivala, Oulainen, Piippola, Pyhäjärvi, Ylivieska
 
Ammattiopintoihin valmentava koulutus Jedussa

Centria International ulkomaalaisille, jotka haluavat Centriaan opiskelemaan
 
Infopankista lisää koulutusmahdollisuuksia 
 

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa