Opinnot eivät etene... Koulu ahdistaa... Ei millään jaksaisi kaikkea... Ei hätää!

Opintojen aikana voi tulla eteen monenlaisia hankalia tilanteita joko opiskeluun tai muuhun elämään liittyen. Nuoruus on aikaa, jolloin ihmiselle tapahtuu paljon monenlaista ja opetellaan elämäntaitoja niin ihmissuhteissa kuin yhteiskunnassakin. Opiskelemaan lähteminen peruskoulun jälkeen tai myöhemminkin on iso muutos matkalla kohti aikuisuutta. Kaveripiiri ja ehkä paikkakuntakin vaihtuu... Ehkä olet jo pitkään odottanutkin tätä muutosta, mutta nyt tuntuu, ettei mikään olekaan ihan sellaista kuin etukäteen ajattelit… voi tuntua pelottavaltakin, kun yhtäkkiä on itse enemmän vastuussa omista asioista ja opintojen etenemisestä. Ehkä et täysin ymmärrä, miten kaikki asiat oikein toimivat ja mitä sinulta odotetaan. Et ehkä itsekään vielä tiedä, mitä haluat. Ja samaan aikaan koet niin paljon kaikkea muutakin, mikä voi tuntua välillä tärkeämmältä kuin opiskelu... Aikuistuminen on suuri tapahtuma. On aivan ymmärrettävää, että siinä elämäntilanteessa kokee monenlaisia tunteita ja ahdistustakin.

 

Joskus opiskeluunkin voi uupua, etenkin jos omassa elämässä tapahtuu rankkoja asioita. Joskus vaatimukset saattavat tuntua liian kovilta. Tai ehkä sinusta tuntuu, ettet suoriudu niin hyvin kuin haluaisit, et ehkä saa niin hyviä arvosanoja kuin toivoisit. Kun arki on pakertamista koulutehtävien kimpussa, saattaa välillä unohtua se syy, miksi ylipäätään halusi juuri niihin opintoihin. Se on kaikki normaalia, ihmiset käyvät läpi erilaisia tunteita myös tehdessään niitä asioita, mistä ovat aina haaveilleet. Opintoihin sisältyy aina joitain kursseja, jotka eivät ole niin kiinnostavia. Se kuuluu elämään, että välillä joutuu väkisin vääntämään jotain sellaista, mikä ei kovin paljon motivoi ja tuntuu ehkä jopa turhalta. Elämässä on monenlaisia vaiheita, mutta tärkeää on olla lannistumatta vaikka välillä tuntuisi raskaalta. Kaikki ratkeaa ajan mittaan.

 

Opiskelu voi olla myös piristävää silloin, jos omassa elämässä kokee rankkoja asioita. Kun koulussa saa olla tekemisissä kavereitten kanssa, muut murheet jäävät siksi aikaa taka-alalle. Koulutehtäviä suorittaessa voi saada onnistumisenkokemuksia, jotka auttavat jaksamaan. Tiedät varmastikin sen tunteen, kun olet pakertanut jonkin asian kimpussa pitkään ja lopultakin voit luovuttaa valmiin työn opettajalle. Tai ehkä teet jotain projektia, jonka konkreettinen lopputulos on siinä kaikkien nähtävänä. Pyri kohti niitä hetkiä ja tuntemuksia. Jos asiat jäävät viime tippaan, älä lannistu silloinkaan vaan rutista sitten viime tipassa. Aikatauluttaminen on yksi asia, jonka oppii kokemuksen myötä.

 

Joskus elämän haasteet näkyvät opiskelumotivaatiossa. Poissaoloja saattaa kertyä, kun tuntuu, ettei jaksaisi. Silloin voi tuntua ahdistavalta, kun opettajat patistavat, vanhemmat ovat huolissaan ja itsestäkin tuntuu kurjalta, jos kursseja jää roikkumaan. Tällaisessa tilanteessa kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, mikä on ongelman ydin ja pyrkiä vaikuttamaan siihen.


 

Suorituspaineet

Jos sinusta tuntuu, ettet ole riittävän hyvä, mieti miksi ajattelet niin.  Määrittele itse omat tavoitteesi sen pohjalta, mikä sinusta tuntuu mielekkäältä. Älä vertaa itseäsi muihin, jokaisella on oma tiensä kuljettavana ja usko pois, menestyneimmilläkin ihmisillä on omat vaikeutensa läpikäytävänä. Panosta eniten niihin asioihin, jotka eniten sinua kiinnostavat. Kaikessa ei tarvitse olla hyvä, siitä ei välttämättä ole sen suurempaa hyötyä tulevaisuudessa. Jos koet epäonnistuneesi jossain asiassa, älä murehdi sitä liikaa, vaan mieti kuinka voisit seuraavalla kerralla onnistua paremmin. Kaikki ihmiset mokailevat ja epäonnistuvat, se on normaali osa elämää ja oppimista.


Yksinäisyys, paniikki...

Koetko olevasi erilainen kuin muut? Jännitätkö ihmisten seurassa olemista? Jotkut ihmiset voivat tulla huonovointiseksi vaikkapa suljetussa tilassa, ihmisjoukon keskellä tai vaikkapa ruokaillessa. Voi tulla sydämentykytystä tai muuta oireilua. Silloin saattaa olla kyse paniikkihäiriöstä. Senkaltaisista oireista kannattaa puhua terveydenhoitajalle, joka osaa ohjata oikeanlaisen avun luo. Paniikkihäiriöt ovat varsin yleisiä, sitä ei tarvitse lainkaan hävetä. Ajan mittaan ne yleensä helpottavat. Mutta on hyvä alkaa hoitaa sitä ajoissa, jotta se ei ala rajoittaa elämää liikaa.

 

Välttämättä ei tarvitse olla paniikkihäiriötäkään, että tuntuu hankalalta olla muiden ihmisten kanssa. Ujostuttaa ja ei oikein keksi, mitä sanoisi… Voi kovasti mietityttää, että mitäkähän muut minusta ajattelevat. Se on ihan normaalia ja yleistä etenkin nuorena, pikkuhiljaa kun oppii itse hyväksymään itsensä sellaisena kuin on, on helpompi olla rennosti muidenkin kanssa. Muista, ettei tarvitse olla kaikkien kaveri, riittää kun on joku hyvä ystävä.

 

Jos olet yksinäinen koulussa tai jos sinua kiusataan, puhu siitä jollekulle luotettavalle aikuiselle ja miettikää yhdessä, miten asiaan voisi puuttua. Ihmisten on välillä vaikea ymmärtää muita ihmisiä, mikä voi luoda jännitteitä. Syrjiminen ja porukan ulkopuolelle jättäminen on myös kiusaamista.  On tärkeää, että sinullakin on paikkasi luokkayhteisössä, ja että voit tuntea olosi hyväksytyksi. Siitä huolehtiminen on ryhmän johtajan eli opettajan vastuulla. Jos sinua on kiusattu aiemmin, se on saattanut jättää sinulle pelkoja ihmisiä kohtaan. Monenlaiset inhottavat tai pelottavat kokemukset voivat jättää ihmiselle trauman. Olisi hyvä jutella vanhoistakin kokemuksista psykologin kanssa, mikäli ne vaikuttavat olotilaasi. Siten niistä voi päästä helpommin yli.


 

Esiintymisjännitys 

Esiintymisjännitys voi olla myös yksi koulunkäyntiin vaikuttava tekijä. Esiintymiseen voi kuitenkin tottua, kun sitä tekee ja siitä voi jopa oppia nauttimaan. Jännittäminen on normaali tunne, mikä kertoo sitä, että asia on sinulle tärkeä. Haluat suoriutua hyvin ja pelkäät, että sinua arvostellaan. Älä kuitenkaan aseta rimaa liian korkealle, sinun ei tarvitse yrittää yhtään enempää, riittää kun olet oma itsesi.

 

Jos joudut vaikkapa puhumaan luokan edessä, rakenna esityksesi niiden asioiden varaan, jotka sinulla ovat hyvin muistissa. Muista, että yleisölläsi ei ole tietoa siitä, mitä aiot heille kertoa. Jos jokin asia menee pieleen, yleisö ei sitä tiedä. Voi olla, että puolet asioista jää kertomatta, mutta vain sinä tiedät sen, niin ei kannata liikaa jännittää sitä, että muistatko kaiken.

 

Muista myös se, että koulussa muut ihmiset näkevät sinut joka päivä. Silloin kun esiinnyt, olet heidän silmissään se sama kaveri kuin muulloinkin, vain sinulle se tilanne tuntuu erityiseltä, koska kaikkien huomio kiinnittyy sinuun yhtä aikaa. Esiintyessä voikin tuntua helpottavalta, jos ottaa katsekontaktin johonkuhun yleisössä, ajattele, että juttelet hänelle. Voi myös auttaa, jos teet esityksen tueksi vaikka diashown niin huomio ei kiinnity niin paljon sinuun.

 

Usein ihmiset kuuntelevat esityksiä passiivisina ja sen näköisinä kuin se ei voisi heitä vähempää kiinnostaa. Sekin voi lisätä epävarmuutta. Mutta he kuuntelevat kyllä, vaikka eivät siltä näytä.

 

Voit myös koittaa saatko purettua jännitystä ennen esitystä vaikkapa kertomalla lyhyesti esityksesi asiat jollekin kaverille. Tai tekemällä jumppaliikkeitä. Voit vaikka juosta koulun ympäri! Nauraminen voi auttaa myös. 

 

Jos sinusta tuntuu aivan täysin mahdottomalta ajatus esiintymisestä, juttele siitä opettajalle ja miettikää voisiko tehtävän suorittaa jotenkin toisin. Mutta jos yhtään tuntuu, että saattaisit selvitä kuitenkin hengissä, kannattaa kokeilla! Monet jännittävät esiintymistä, kaikki ymmärtävät kyllä sen, jos kätesi tutisevat tai puheesi kakoo. Tärkeintä on se, että sinä teit sen!


 

Sairastelu

Joskus terveysongelmat voivat muodostua esteeksi täysipainoiselle opiskelulle. Silloin kannattaa antaa itselle aikaa toipumiseen. Sairasloman aikana opintoja voi suorittaa siihen tahtiin kuin jaksaa ja sen jälkeen voi palata opintojen pariin paremmissa voimissa. Sairasloma takaa sen, ettei opinto-oikeusaikasi kulu silloin kun olet sairas tai puolikuntoinen. Juttele asiasta opon kanssa.

 


Sopeutumattomuus

Kaikki eivät vain sopeudu kouluihin tai viihdy niissä niin hyvin kuin toiset. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettetkö voisi pärjätä työelämässä hyvin. Siksi koulu kannattaa suorittaa loppuun vaikeuksista huolimatta, se on porttisi työelämään. Kannattaa ottaa kaikki irti opintoihin kuuluvasta työharjoittelusta. Työharjoittelussa annetut tehtävät eivät aina välttämättä täysin vastaa sitä unelmien työtä, josta aina haaveilit. Mutta siellä kannattaa olla valppaana ja opetella työelämän pelisääntöjä ja alan toimintatapoja. Pääset samalla tutustumaan alan ihmisiin. Heiltä kannattaa kysellä paljon asioita.

 

Monet uralla menestyneet eivät ole olleet koulun priimuksia. Usein toimeliaat ja aikaansaavat ihmiset kokevat koulun rajoitteet ahdistavina.

 

Opiskelua voi myös opetella. On olemassa erilaisia opiskelutekniikoita. Eri ihmiset oppivat eri tavalla: tekemällä, lukemalla, katsomalla, kuulemalla, kirjoittamalla… Mieti, mikä sinulle on tehokkain tapa oppia ja koita hyödyntää sitä mahdollisimman paljon.

 


Väärällä alalla

Jos sinusta tuntuu, että et ollenkaan tunne oloasi kotoisaksi senhetkisissä opinnoissa, juttele opon kanssa ja miettikää eri vaihtoehtoja jatkolle. Aina voit hakea seuraavassa yhteishaussa toiseen kouluun. Älä jätä opintoja kesken ennen kuin jatko on selvillä, muuten tilanteesi voi äityä todella hankalaksi.  Ei ole järkevää jatkaa opintoja, jotka eivät ollenkaan tunnu omalta alalta. Muttei myöskään ole järkevää jäädä tyhjän päälle. Ota selvää voisitko nykyisessä koulussasi valita enemmän sellaisia kursseja, jotka tuntuvat kiinnostavalta. Vaikka opittavat asiat eivät tuntuisi sinun jutultasi, mieti niitä positiivisia asioita ja etuuksia, mitä opiskelusta saat: kaverit, koulun kirjasto, ruokailu… Jos nostat opintotukea, pidä huoli siitä, että saat riittävän määrän opintopisteitä suoritettua, ettei tule takaisinperintää.

 

Jos valmistuminen on epävarmaa rästikurssien takia, älä lannistu. Juttele opon tai koulutusohjelmavastaavan kanssa siitä, miten suoritukset saisi hoidettua.  Voit joutua tekemään kovasti töitä valmistumisen eteen viime hetkillä, mutta se kyllä kannattaa. Aina on mukavampi lähteä kesälomalle todistus kourassa. Ja jos ei suorituksia ehdi tulla määräaikaan mennessä, voit varmastikin neuvotella, että saat tehdä loput puuttuvat kurssit seuraavana vuonna.


 

Juttele asioista!

Sinun murheesi voi olla muunlainen, kuin mitä tässä on kuvattu. Muista kuitenkin, että kaikissa ongelmatilanteissa kannattaa jutella avoimesti asioista ja tuntemuksista vaikkapa lähimmälle opettajalle, tai jollekulle muulle luotettavalle henkilölle. Opettajilla, muulla koulun henkilökunnalla, kaikilla nuorison parissa työskentelevillä henkilöillä ja terveydenhoitajilla on vaitiolovelvollisuus. Voit siis huoletta lähestyä ketä heistä tahansa. Mitä aiemmin asiat ottaa puheeksi, sen parempi.

 

Monissa isommissa oppilaitoksilla on myös oma psykologi opiskelijoita varten. Jos koet rankkoja asioita, ole yhteydessä opoon tai terveydenhoitajaan, he osaavat ohjata sinua eteenpäin. Tärkeintä on, ettet jää ongelmien kanssa yksin. Moni asia ratkeaa jo sillä, että puhuu siitä ääneen. Yksin murehtiessa asiat usein paisuvat.  Jos jännittää puhua kenellekään, voit vaikka kirjoitella tänne Settinetin keskustelupalstalle, niin mietitään yhdessä, mitä asioille voisi tehdä.

 

<3

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa