Kesällä töihin

Kesätyöpaikan etsintä kannattaa aloittaa ajoissa. Monet paikat viedään jo vuodenvaihteessa, mutta vielä kevään aikanakin kannattaa paikkoja etsiä aktiivisesti.

 

Kesätöitä voi etsiä netistä, lehdistä, työvoimatoimistosta ja ilmoitustauluilta. Myös tutuilta ja sukulaisilta kannattaa kysellä. Kunnat ja kuntayhtymät työllistävät kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Varsinkin suuremmilla yrityksillä on yleensä nettisivuillaan sähköinen hakulomake, joka kannattaa täyttää huolellisesti. Pahitteeksi ei ole kasvokkainen esittelykierros lähialueen yrityksille: reipas asenne poikii töitä helpommin kuin lomake.

 

Kesätöistä ilmoitellaan myös paljon twitterissä. Esimerkiksi @kesaduuni, @kesaduunit, @kesaduunari @duunitori @tyopaikat jne... Kannattaa seurata myös @KunKouluLoppuu ja muita nuorisolle suunnattujen nettipalveluiden twiittejä ja postauksia. Ja tietysti etsiä #kesatyo jne.

 

Täältä Settinetistä löydät paikkakuntakohtaiset tiedot alueen kesätöistä, tietoja päivitetään kevään mittaan. Löydät ne linkin Avoimet kesätyöpaikat 2015 alta.

 

Useilla kaupungeilla on käytössä niin sanottu kesätyöseteli, joka on tarkoitettu työnantajalle tueksi nuoren palkkaukseen. Lisätietoa kesätyösetelistä voit tiedustella esimerkiksi oman kuntasi nuorisopalveluista tai työ- ja elinkeinotoimistosta.

 

Lisää tietoa ja neuvoja ongelmatilanteissa tarjoaa kesaduunari.fi. Myös puhelinneuvonta.

 

Vaikka se kaikista mieluisin paikka jäisikin saamatta, kannattaa muistaa, että kaikenlaisesta työkokemuksesta on tulevaisuudessa hyötyä. Muista pyytää kesätöiden päätyttyä työtodistus, josta ilmenee töiden kesto ja tekemäsi työtehtävät.

Ennen töiden alkamista kannattaa laatia kirjallinen työsopimus työnantajan kanssa. Tällä ehkäistään mahdollisia ongelmia työsuhteen aikana. Myös suullinen sopimus on sopimus, mutta kirjallisen sopimuksen avulla on helpompi palata tarkastelemaan sovittuja ehtoja, jos erimielisyyksiä ilmenee.

 

Toisinaan kesätöistä poikii lisätöitä. Hyvä työntekijä erottuu joukosta ja hänelle saatetaan tarjota töitä seuraavanakin kesänä tai myös talven aikana esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin.

 

Kesätöitä vartenkin tarvitaan verokortti. 16 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille verokortti tulee automaattisesti kotiin vuoden alussa. Opiskelijoille ja koululaisille, joiden tulot ovat aikaisemmin olleet vähäiset, lähetetään portaikkoverokortti, jossa veroprosentti kasvaa sitä mukaa kun tuloja kertyy. Veroprosentti on 0, jos tulot ovat korkeintaan 1210 euroa vuodessa. Sen yli menevästä tienestistä maksetaan veroja.

 

Mahdollista on hakea kesätöitä myös ulkomailta:

Nordjobb välittää kesätöitä Pohjoismaissa 18-28-vuotiaille nuorille.

Myös Allianssi välittää kesätyöntekijöitä ulkomaille

Suomi-Amerikkayhdistysten liitonkautta voi kesätöihin Yhdysvaltoihin.

Australiaan ja Uuteen Seelantiin pääsee töihin ns. ”working holidays” –viisumilla, jos on 18-30 -vuotias. Löydät lisää tietoa googlettamalla.

Lisää tietoa ja linkkejä työskentelystä ulkomailla


 

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa