Työskentely opiskelun ohessa

Opiskelun ohella työskentely antaa paitsi lisätäytettä lompakkoon, myös arvokasta kokemusta työelämästä. Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimuksen mukaan työelämässä menestyvät parhaiten juuri ne henkilöt, jotka ovat suorittaneet opintonsa ripeästi ja tehneet opintojen ohella oman alan töitä. Vaikka juuri oman alan töitä ei pääsisikään tekemään, on kokemus työelämästä aina hyödyksi.

 

Opiskelijan päätehtävä on opiskelu. Tärkeää olisikin löytää sellainen työ, joka ei liiaksi hidasta tai haittaa opintojen etenemistä. Joustava työantaja ymmärtää tenttikiireet. Jos työ alkaa haitata liiaksi opintoja, kannattaa kysellä mahdollisuuksia vähentää työtunteja. Kenenkään ei pidä uuvuttaa itseään ja myös harrastuksille ja kavereille on oltava aikaa.

 

Monien alojen opintoihin kuuluu työharjoittelu. Sen tarkoituksena on tutustuttaa opiskelijaa työelämään ja luoda suhteita opiskelijoiden ja heidän tulevaisuuden työnantajien välille. Työharjoittelupaikka saattaa poikia lisätöitä, jos työnantaja kokee harjoittelijan sopivaksi. Useilla aloilla voi myös lopputyön suorittaa jossakin oman alan työpaikassa.

 

Mikäli työskentelet opintojen ohella, tulosi vaikuttavat opintotuen suuruuteen. Kela saa verohallinnolta tiedon opintotuen saajien veronalaisista tuloista ja perii maksettuja tukia takaisin, mikäli tuloraja on ylittynyt. Kannattaa siis laskea tarkkaan, paljonko tienaat ja miten se vaikuttaa opintotukeen. Jos näyttää, että tulorajasi ylittyvät, ilmoita siitä pikimiten Kelalle. Takaisinperintä tulee aina kalliiksi, ynnä että jokaiselta kuukaudelta maksettu opintoraha kuluttaa tukikuukausia, joita on kuitenkin vain rajallinen määrä. 

 

Kelan sivuilta löydät tarkempaa tietoa siihen, miten tulot vaikuttavat opintotukeen.

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa