Työhakemus

Työtä hakiessa toimitetaan yleensä kaksi asiaa: työhakemus ja CV eli ansioluettelo. Muita liitteitä ei kannata laittaa, jollei niitä erikseen pyydetä. Työ- ja koulutodistukset näytetään vasta haastattelutilanteessa.

 

Työhakemus on yleensä noin yhden paperiarkin mittainen ja sisältää kaikki ne olennaiset asiat, jotka työnantaja haluaa tietää etsiessään sopivaa työntekijää. Jos työnantaja on kirjannut työpaikkailmoitukseen jotain toiveita osaamisesta ja ominaisuuksista, joita koet omaavasi, kannattaa niitä nostaa omin sanoin esiin hakemuksessa. Hakemuksesta tulee ilmetä, miksi hakija on kiinnostunut juuri tästä työpaikasta ja millaiset hänen valmiutensa työhön ovat.

 

Jos työhakemuksessa pyydetään palkkatoivetta, voit käyttää apuna työehtosopimuksien palkkataulukoita ja miettiä mikä vastaisi omaa työkokemustasi. Eri alojen työehtosopimukset löytyvät googlettamalla netistä. Jos olet aivan työurasi alussa, voit tarjoutua tulemaan töihin harjoittelijan palkalla, joksi voi laskea esim. PAM:n ohjeistuksen mukaan 85% ammattiryhmän alimman palkkaryhmän palkasta.

 

Toisinaan liitteeksi pyydetään myös valokuva hakijasta. Valokuvan voi laittaa vaikkei sitä pyydettäisikään, kuvallinen hakemus kiinnittää huomion paremmin kuin kuvaton. Muuten hakemusta ei kannata koristella.

 

Isommilla firmoilla ja kunnilla on usein netissä täytettävä työhakemuslomake. Jos sellainen on, tulee käyttää sitä.


 

 

CV ja portfolio

CV (Curricilum Vitae) auttaa hakijaa markkinoimaan itseään. CV on ytimekäs kuvaus kaikesta siitä, mitä hakija on ehtinyt tehdä, aina ensimmäisestä kesätyöpaikasta edelliseen työsuhteeseen. CV:ssä voi lisäksi kertoa luottamustehtävistä, koulutuksesta, kielitaidosta ja harrastuksista. Voit esitellä kaiken, mitä osaat. CV liitetään hakemuksen liitteeksi. CV:hen kannattaa laittaa mahdolliset työnäytteet vaikkapa www-linkkeinä. CV:tä tulisi muistaa päivittää sitä mukaa kun uutta työ- ja opiskelukokemusta kertyy.

 

Voit tehdä myös video-CV:n YouTubeen, jossa kerrot itsestäsi. Mutta videon tekoon kannattaa hieman paneutua ja esiintymistä suunnitella. Löydät vinkkejä videon tekoon täältä.

 

Joillain aloilla voidaan pyytää nähtäväksi myös portfolio ja se voikin olla hyvä keino esitellä osaamista monenlaistakin työtä hakiessa. Portfolio on jollain tapaa toteutettu työnäyte tai kooste tehdyistä töistä, joka pitää sisällään kuvia ja kirjoituksia. Se voi olla kansio, salkku, näytetyö, suunnitelma tai piirros, valokuvakokoelma, muistitikku tai dvd. Sen tarkoituksena on yleensä esitellä tekijän taitoja, luovuutta ja persoonallista tyyliä. Oli kyse sitten koneiden rakentelusta tai kakkujen leipomisesta, pintaremonteista tai hiustenlaitosta.

 

Täällä joidenkin työnantajien kommentteja CV:istä.


Hyviä vinkkejä työhakemuksen ja CV:n tekoon täällä ja täällä niiden lisäksi myös portfolion tekoon.

Myös työhakuopasta kannattaa selailla.


Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa