Vihapuhe Ylen A-teeman järjestämä keskustelu vihapuheesta nosti esille tärkeän ajankohtaisen aiheen. Keskusteluohjelma esitettiin Ylellä torstaina 2.helmikuuta ja se on toistaiseksi katsottavissa YLE areenasta.
Haapaveden opiston nuoriso- ja vapa-ajan ohjaajan opiskelijat toivat aiheen esille 3. Helmikuuta RatRace tapahtumassa, jossa he haastattelivat nuoria.

Mitä vihapuhe oikeastaan on? Vihapuheeksi voidaan määritellä loukkaava ilmaisu yksilö tai ryhmää kohtaan. Se voi perustua esim. Kohteen ihonväriin, kansalaisuuteen , seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin. A- teemassa korostettiin, kuinka vihapuhe on yleistynyt nykypäivänä ja miten sosiaalinen media on muodostunut uudeksi vihapuheek alustaksi.

RatRacessa järjestetty haastattelu suoritettiin anonyymisti. Lyhyen kyselyn Kautta nuoret saivat kertoa tietävätkö itse, mitä vihapuhe tarkoittaa ja ovatko he kohdanneet vihapuhetta sosiaalisessa mediassa, omassa tai kaverin puheessa. Kyselyssä ilmeni myös ovatko vastaajat itse joutuneet vohapuheek kohteeksi ja voiko heidän mielestään netissä ilmaista mielipiteensä anonyymisti ilman rajoituksia. Kyselyyn osallistui 49 nuorta.

80% vastaajista kertoi tietävänsä mitä vihapuhe tarkoittaa. 22% vastaajista myönsi käyttävänsä vihapuhetta, mutta luku voi olla tätä suurempi. Moni ei välttämättä tiedosta käyttävänsä vihapuhetta, koska se voidaan liittää sananvapauteen. Vihapuheesta on tullut myös arkisempaa ja julkisempaa. Osa nuorista ei välttämättä myöskään myönnä ilmaisevansa vihapuhetta. Vastaajista 43% tiesi jonkun kaverin käyttäneen vihapuhetta.
80% vastaajista kertoi kohdanneensa vihapuhetta, joka kertoo sen yleisyydestä nykypäivänä. Jopa 43% vastaajista kertoi joutuneensa itse vihapuheek kohteeksi. 77% oli sitä mieltä että netissä ei saa ilmaista mielipiteitään ilman rajoja.

Nykypäivänä mediakasvatuksen asema on muuttunut entistä tärkeämmäksi. A-teeman keskustelussa pohdittiin sananvapauden rajaa ja kuinka sitä väärinkäytetään. Ihmiset usein vetoavat sananvapauteen, jolla he oikeuttavat vihapuheensa. A-teema nosti esille myös sen, kuinka kukaan ei synny vihapuhujaksi, vaan vihapuhe muotoutuu ympäristö kautta.
 

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa