Etsitäänpä netistä!

Netistä löytää paljon hyödyllistä tietoa ja monenlaista viihdettä ja tekemistä. Googlettamalla löytyy vastaus melkeinpä mihin tahansa kysymykseen ja netinkäytöstä voikin olla hyötyä esimerkiksi koulutehtävien tekemisessä. Erilaisessa sosiaalisen median palveluissa voi jutella kavereiden kanssa ja jakaa kuvia ja videoita. Tai tutustua ihmisiin maailman toiselta puolelta. 
 
Netissä voi:
- kuunnella musiikkia ja radiota
- katsoa televisio-ohjelmia, videoita ja elokuvia
- pelata
- etsiä tietoa jostain aiheesta
- lukea lehtiä
- lukea kirjoja
- viestiä kavereitten kanssa sähköpostilla ja somessa
- jakaa omia kuvia, videoita ja musiikkia julkisesti tai vain kavereille
- pitää blogia
- hoitaa pankkiasioita ja tehdä ostoksia

Netti on kaikille avoin ympäristö, mihin kuka tahansa voi ladata mitä tahansa. Monet haluavat vaikuttaa muiden ihmisten ajatuksiin netin välityksellä esimerkiksi poliittisista syistä ja he saattavat jakaa puolueellista tietoa. Joku tieto voi olla jo vanhentunutta. Siksi netissä liikuskellessa on hyvä muistaa kriittisyys. Kaikki netistä löytyvä tieto ei suinkaan pidä paikkaansa.

Netissä saattaa tahtomattaan törmätä myös haitallisiin ja ahdistusta aiheuttaviin asioihin. Vastaan voi tulla esimerkiksi seksiä tai väkivaltaa sisältäviä sivustoja ja latauksia, jotka voivat herättää tunteita ja kysymyksiä. Niistä olisi hyvä kertoa vanhemmille tai jutella jonkun muun kanssa. Tai voi vaikkapa kirjoittaa tänne Settinetin keskustelupalstalle.
 
Täällä on seksiä mediassa -video, jossa nuoret itse kertovat ajatuksistaan.

Netissä leviää myös viruksia, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa tietokoneelle. Ei kannata ladata tietokoneelle mitään sellaista, jonka lähteen luotettavuudesta ei ole varmuutta. Viiruksista löydät lisätietoa täältä. Samalta sivustolta löydät laajemminkin yleistä tietoa netistä.
 
Kaikenlaisesta vastaantulevasta laittomasta toiminnasta tai aineistosta voi ilmoittaa joko nettipoliisille tai tänne
 
Pankkiturvallisuus netissä


Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa