Kohtaamisia somessa 

Netti on maailmanlaajuinen kohtaamispaikka. On kätevää, että kavereihin saa nopeasti yhteyden missä tahansa ja voi jakaa kivoja hetkiä. Netistä löytyy erilaisia palveluita viestien lähettämiseen, kuvien ja videoiden jakamiseen. Niitä ovat esimerkiksi IRC-galleria, WhatsApp, Kik Messenger, Instagram, Twitter, Facebook, YouTube, SnapChat ja Tumblr. Monissa palveluissa voi myös seurata tuntemattomienkin postauksia ja kommentteja. Aikaa voi viettää myös virtuaalimaailmoissa, kuten Habbo Hotel ja 2nd Life.
 
Netissä on myös monenlaisia eri harrastuksiin liittyviä yhteisöjä, niiden pariin löytää usein somen tai muiden keskusteluiden kautta, esimerkiksi Facebookista hakusanalla etsimällä. Näissä foorumeissa jaetaan vinkkejä ja kokemuksia sekä esitellään omia tuotoksia.
 
Kannattaa välillä pitää lomaa somesta. Aina ei tarvitse olla tavoitettavissa ja on tärkeää viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa ja unohtaa muu maailma hetkeksi. Jos somessa jotain sillä välin tapahtuukin, pääset kyllä taas pian kärryille!
 
Jotkut valitsevat myös kokonaan somettoman elämäntyylin. Joidenkin vanhemmat taas valvovat ja rajoittavat enemmän somen käyttöä kuin toisten. On tärkeää huolehtia, että sellaisetkaan kaverit eivät jää porukan ulkopuolelle.
 
Ole tarkka, ketä hyväksyt piireihisi. Jos joku nettikaveri tuntuu häiritsevältä, jos saat sellaisia viestejä, joista et oikein ole varma tuntuvatko ne sinusta hyvältä, poista ja blokkaa se henkilö. Vaikka tyyppi vaikuttaisi kiinnostavalta, ei kannata lähteä mukaan juttuihin, joista ei ole täysin varma.
 
Katso täältä video, jossa pohditaan nettituttavan tapaamista ja muita somessa vastaantulevia asioita.
 
Täällä toinen video, joka herättää pohtimaan monenlaisia kysymyksiä. Videossa käydään nettitreffeillä, aletaan seurustella, mietitään päihteiden käyttöä, pidetään bileet ja pohditaan niiden jälkiseuraamuksia.
 

Anonyymius ja yksityisyys

Netissä voi usein esiintyä anonyyminä tai avatar-profiililla. Anonyymiys on kätevää, jos haluat suojella yksityisyyttäsi kun julkaiset vaikkapa videoita tai kirjoituksia. Toisaalta esimerkiksi vlogeissa ollaan esillä omana itsenään, omilla kasvoilla. Silloin ainakin lähipiiri tunnistaa ja voi olla järkevää miettiä hieman etukäteen, miten esiintyy ja kuinka suhtautuu palautteeseen.

Nettiin ei kannata ladata ihan mitä tahansa. Aina ennen kuin klikkaat, mieti sitä, että kuva tai video saattaa päätyä ihan minne tahansa. Jos jaat jonkun kuvan itsestäsi vaikka kaverillekin, on aina riski, että se leviää, jos vaikkapa joku ilkimys saa käsiinsä kaverisi puhelimen. Mieti siis, pystyisitkö elämään sen tunteen kanssa, että esimerkiksi kaikki koulukaverisi näkisivät jakamasi kuvan ja tietäisivät sinun esiintyvän siinä.
 
Anonyymiys on myös riskitekijä silloin kun juttelet jonkun tuntemattoman ihmisen kanssa. Et voi koskaan tietää, kuka se henkilö todellisuudessa on. Jotkut saattavat myös käyttäytyä netissä ilkeästi anonyymiyden suojassa.

 

Nettituttavan tapaaminen

Netin välityksellä voi tutustua uusiin ihmisiin joka puolelta maailmaa. Saatat löytää hyviäkin ystäviä, jotka ovat samanhenkisiä ja joilla on samoja mielenkiinnon kohteita. On kuitenkin tärkeää muistaa aina, että henkilö, jonka kanssa viesteilet, voi todellisuudessa ollakin aivan toisenlainen kuin millaiselta vaikuttaa netissä.
 
Ennen tapaamista voi vaikkapa skypettää, jolloin näkee minkälaisesta ihmisestä on oikeasti kyse. Tapaaminen tulee järjestää julkiselle paikalle ja puhelin on hyvä pitää lähettyvillä. Ja jos tapaamisen aikana tulee kummallinen olo, jos jokin asia alkaa epäilyttää tai pelottaa, kannattaa lähteä jollain verukkeella pois.
 
Jos olet alaikäinen, kerro aina vanhemmillesi, jos suunnittelet mitä tahansa tapaamista. Pyydä joku ystävä mukaan tapaamiseen. Jos olet täysi-ikäinen, voit sopia esimerkiksi ystävän kanssa, että hän soittaa sinulle tiettyyn aikaan ja tarkistaa, että kaikki on hyvin ja tarjoaa tekosyyn poistua paikalta, jos olo käy hankalaksi. Pyri aina selvittämään henkilön oikea henkilöllisyys ennen tapaamista, pyydä esimerkiksi puhelinnumero ja tarkista liittymän omistaja numerotiedustelusta. Voit antaa treffikaverisi yhteystiedot myös ystävällesi kaiken varalta.

 

Nettikeskustelut

Netistä löytyy keskusteluja kaikista aiheista. Keskusteluja seuratessa on hyvä kiinnittää huomiota joihinkin seikkoihin:
- pohdi keskustelijoiden näkökulmia ja mahdollisia taustavaikuttimia
- pohdi myös sitä, mitä keskusteluissa ei sanota, mitä on rivien välissä, puuttuuko joku näkökulma kokonaan
- ovatko kommentit hyvin perusteltuja, perustuvatko ne luotettaviin lähteisiin
- sekoittuvatko mielipiteet ja faktatieto
- minkälaista sanastoa käytetään, millainen on kieliasu
- milloin viimeiset kommentit ja päivitykset on tehty, onko keskustelu ajan tasalla
 
Joskus ihmisten tunteet kuohahtavat ja keskusteluissa syntyy riita. Silloin kielenkäyttö saattaa äityä rumaksi eikä keskustelu ole enää mukavaa. Jos olet mukana keskustelussa, mieti, miten voisit sovitella. Mieti, miten rakentaisit kommenttisi niin, ettet loukkaa niitä ihmisiä, jotka ovat eri mieltä. Ota huomioon se, että kirjoitettuihin kommentteihin liittyy väärinymmärryksen mahdollisuus. Keskusteluissa voi olla mukana myös trolleja, jotka haluavat ärsyttää tarkoituksella ja ohjata keskustelua haluamaansa suuntaan. Ärsyttäviin ja vihamielisiin kommentteihin ei kannata vastata.
 
Oman turvallisuutesi takia muista, että
 
1) Kun keskustelet verkossa, älä kerro siellä arkaluonteisia tai salassa pidettäviä tietojasi, älä missään nimessä paljasta salasanoja tai muita tunnuksiasi. Älä kerro oikeaa nimeäsi tai yhteystietojasi, ethän kadullakaan levittele tuntemattomille ihmisille henkilökohtaisia tietojasi. Sovi kaveriesi kanssa peitenimistä, joita käytätte keskusteluissa. Älä myöskään jaa rohkeita kuvia itsestäsi.
 
2) Yritä tunnistaa huijarit. Jos joku haluaa sinulta esimerkiksi rohkeita kuvia tai tivaa tarkkoja tietoja, sillä henkilöllä tuskin on puhtaita jauhoja pussissa. Keskustele asiasta vanhempiesi kanssa.
 
3) Pidä vanhempasi ajan tasalla. Kerro vanhemmillesi, millä sivuilla käyt keskustelemassa. Keskustele tunnettujen ja hyväksyttyjen ylläpitäjien palstoilla, jotka kertovat toimintaperiaatteistaan sivuillaan ja jotka valvovat palstojen toimintaa. Keskustele vanhempiesi kanssa keskustelupalstoihin liittyvistä yksityisyyden ja muistakin vaaroista. Mitä  nuorempi olet, sitä suurempi vastuu on vanhemmillasi. 
 
4) Mikäli epäilet asiatonta toimintaa keskustelupalstoilla, kerro siitä vanhemmillesi ja ota itse tai pyydä vanhempiasi ottamaan yhteys palstan pitäjään. Mikäli vanhempasi epäilevät, että kyseessä on rikollinen toiminta, ottakaa yhteys poliisiin. Mikäli on epäselvyyttä esimerkiksi siitä, mitä tietoja sinusta on rekisteröity keskustelupalstalla, ota yhteys palstan pitäjään. Voit ottaa yhteyttä myös tietosuojaviranomaisiin 
 
Kaikenlaisesta laittomasta toiminnasta voi ilmoittaa myös tänne.

 

Kiusaaminen 

Netissä tapahtuu joskus myös kiusaamista. Kiusaamista voi olla esimerkiksi kiusallisten kuvien levittäminen, haukkuminen, juoruaminen, toisen nimellä esiintyminen tai sulkeminen pois porukasta.
 
Kaikkien kanssa ei tarvitse olla paras ystävä, mutta kaikenlaisten ihmisten kanssa täytyy tulla toimeen, muuten elämä voi käydä hankalaksi. Muista siis aina ottaa muidenkin tunteet huomioon. Joku hauskaksi pilaksi tarkoitettu asia voi tuntua toisesta todella pahalta. Jos huomaat, että kaverisi pahoitti mielensä, silloin on anteeksipyynnön paikka.
 
Jos itse pahoitat mielesi vaikkapa jostain kaverin kommentista, sano se. Muuten kaverisi ei välttämättä tiedä, että olet loukkaantunut. Julkisissa keskusteluissa tuntemattomilta saadut asiattomat kommentit voi jättää omaan arvoonsa, vaikka ne pahalta tuntuisivatkin. Mutta koulukavereiden kesken asiat olisi hyvä selvittää ja siihen voi joskus tarvita aikuistenkin apua.

Jos saat jatkuvasti loukkaavia kommentteja tai joudut pilojen kohteeksi, tai jos joku ahdistelee sinua seksiin liittyviellä viesteillä, kerro ehdottomasti siitä vanhemmille tai opettajalle. Sellainen käytös täytyy saada loppumaan. Netissä toimii myös poliiseja, joihin voi kaikissa kiusaamistapauksessa ottaa yhteyttä. Somessa toimivat poliisit löydät täältä. Heihin saa yhteyden esimerkiksi facebookissa. Usein kiusaaminen loppuukin poliisin yhteydenottoon.
 
Täältä voit katsoa videon, jossa nuori tyttö joutuu kiusaamisen kohteeksi.


Someen liittyviä sääntöjä

- Mieti kenelle ja mitä tietoja paljastat itsestäsi! Tiedot säilyvät netissä aina, niitä on mahdoton poistaa esimerkiksi muiden käyttäjien tileiltä.
- Älä koskaan mene yksin nettitreffeille kenenkään luo! 
- Älä jaa itsestäsi kenellekään mitään sellaisia kuvia, joita et haluaisi julkiseen jakoon! Älä siis lähetä kenellekään esimerkiksi alastonkuvia. Ne saattavat päätyä vääriin käsiin, niin on käynyt.
- Älä koskaan jaa eteen päin ilman lupaa mitään arkaluontoista materiaalia! Voit saada syytteen, jos kyseessä on kunnianloukkaus tms.
- Mieti, miten kommentoit! Älä sano kenellekään anonyyminä mitään sellaista, mitä et sanoisi myös omalla nimelläsi kasvotusten. Muista, että nettiin tekevät sisältöjä hyvin erilaiset ihmiset. Jos esim joku video on mielestäsi huono, se saattaa olla jonkun nuoremman tekemä, jolloin kovin kriittinen arvostelu ei välttämättä ole fiksua. Haukkuminen ei koskaan ole fiksua.
- Jos vanhempasi haluavat tarkkailla netinkäyttöäsi, muista että se johtuu vain siitä, että he huolehtivat sinusta ja haluavat suojella sinua mahdollisilta vaaroilta.
 
 
 
 
 

Tekstissä olevine linkkien lisäksi lähteenä käytetty:
http://www.mll.fi/nuortennetti/mina_ja_media/kaikki-netissa-ei-ole-totta/ Mannerheimin lastensuojeluliitto
Nettipoliisi Jarno Saarinen: Kiusaamisrikokset sosiaalisessa mediassa, luento, Educa 2015
Rauna Rahja: Nuorten mediamaailma pähkinänkuoressa, mediakasvatusseura Ry
http://www.tietosuoja.fi/fi/
 

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa