Tekijänoikeudet


Kaikessa luovassa tekemisessä syntyy aina taloudellisia ja moraalisia tekijänoikeuksia. Usein tekijänoikeuksia muodostuu samassa teoksessa useammalle henkilölle. Jos tehdään vaikkapa elokuvaa, käsikirjoittajalla on oikeudet käsikirjoitukseen, ohjaajalla ohjaukseen, kuvaajalla kuvaukseen, näyttelijöillä näyttelemiseen, säveltäjällä ja soittajilla musiikkiin... Kaikki se on tekijänoikeuden suojaamaa luovaa työtä. Yleensä elokuvan tuottaja ostaa kaikkien tekijöiden kaupalliset tekijänoikeudet itselleen ja voi myydä ne sitten eteen päin esimerkiksi televisiokanavalle. Siltikin tekijöillä säilyy aina ns. isyysoikeus, joka edellyttää sitä, että tekijän nimi mainitaan teoksen tekijätiedoissa. Tekijänoikeuksien ensisijainen tarkoitus on turvata se, että taiteellista työtä tekevät ihmiset saavat korvauksen omasta työstään eikä joku muu pääse tienaamaan sillä rahaa.
 
Jos tehdään kaveriporukalla vaikkapa videota, on yleensä sanomattakin selvää se, että jokainen antaa luvan materiaalin jakamiseen esimerkiksi YouTubessa ilman mitään korvausta. Mutta jos joku taho haluaisi maksaa videon käyttämisestä omassa mainonnassaan tai muussa julkisessa levityksessä, tulisi hänen lunastaa kaikilta mukanaolijoilta tekijänoikeudet ja esitysoikeudet.
 
Mitään toisen tekemää materiaalia ei saa kopioida, jakaa, esittää julkisesti tai käyttää ilman lupaa. Jos otat vaikkapa valokuvia, sinulla on niihin tekijänoikeus, mutta et voi käyttää niitä kaupallisiin tarkoituksiin (esimerkiksi mainoksessa) ilman niissä esiintyvien ihmisten lupaa. Jos teet videon, et voi käyttää siinä jonkun toisen tekemää musiikkia ilman lupaa. Musiikintekijöillä tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta tekijän kuolemasta, tuottajilla 50 vuotta julkaisusta. Jos lainaat jonkun toisen kirjoittamaa tekstiä, sinun tulee merkitä lainauksen yhteyteen lähde. 
 
Tekijänoikeus ei suojaa ideaa tai ajatusta. Toisen teoksesta saa levittää tietoa omin sanoin ja sitä saa siteerata. Musiikkia saa kopioida omaan käyttöön, mutta tietokoneohjelmia ja -pelejä ei. Erikseen on olemassa ns. avoimen lähdekoodin ohjelmia, joita saa muokata ja kopioida vapaasti. 
 
Valokuvia saa ottaa vapaasti kaikilla julkisilla paikoilla, mihin on vapaa pääsy. Tekijänoikeuskysymykset tulevat eteen vasta siinä vaiheessa, kun kuvia halutaan julkaista jossain. Ihmisiä saa kuitenkin kuvata julkisilla paikoilla esimerkiksi uutisiin ilman lupaa. Yksityiset tilat ovat toinen juttu, niissä ei saa kuavta ilman paikan omistajan lupaa. Ja jos kuvataan vaikkapa musiikkivideota jonkun omistamassa metsässä, siihen tulee pyytää maanomistajan lupa.
 
Moraaliset tekijänoikeudet kieltävät plagioinnin, väärentämisen ja toisen teoksen käyttämisen loukkaavalla tavalla. Ne myös edellyttävät, että tekijän nimi tulee aina mainita.
 
Tietoa ja neuvontaa tekijänoikeusasioissa
antipiracy.fi

Lisää tietoa tekijänoikeuksista:
tekijanoikeus.fi
Tekijanoikeuden ABC

Uutiset & Tiedotteet

RSS-Uutiset

Settinetti somessa